Το έμβλημα της Γαλλίας παλιά ήταν ο κόκορας. Σήμερα είναι ο κόκορας κρασάτος - Gilbert Cesbron

Σ. Ζαριανόπουλος: Ερώτηση στην Επιτροπή για την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας ιατρών

17 Ιούλιος, 2017

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ελαστικοποιεί ακόμη περισσότερο το ωράριο εργασίας των ιατρών και ανοίγει τον δρόμο για αντεργατικές αλλαγές και σε άλλους εργατικούς κλάδους, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι οι αλλαγές αυτές αποτελούν υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής.

«Νομοσχέδιο που δυναμιτίζει το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας των γιατρών προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Ελλάδα. Το κυβερνητικό σχέδιο νόμου υλοποιεί την οδηγία 2003/88, που προβλέπει δουλειά μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, εργάσιμη βδομάδα 6 ημερών, με διευθέτηση του συνολικού χρόνου σε 4μηνη ή και 6μηνη βάση για ορισμένους κλάδους» αναφέρει ο ευρωβουλευτής.

Πρόκειται, προσθέτει, για «επικίνδυνη αντεργατική εξέλιξη, γιατί ανοίγει το δρόμο για αντιδραστικές αλλαγές και σε άλλους εργατικούς κλάδους. Καταργεί το σταθερό ημερήσιο και βδομαδιάτικο χρόνο εργασίας, εισάγει την έννοια του «ανενεργού» χρόνου εφημερίας – εργασίας. Επιβάλλει 60 ώρες εργασίας τη βδομάδα, αφού η δήθεν «συναίνεση» των γιατρών, θα είναι υποχρεωτική κάτω από τον εκβιασμό της αξιολόγησης, ειδικά για τους ειδικευόμενους. Η 60ωρη εβδομαδιαία εργασία θα αποτελέσει τον κανόνα για όλους. είτε συναινούν είτε όχι, με τη «διευθέτηση» – ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας στο τετράμηνο. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει τα πιο αντεργατικά μέτρα που προωθούσαν τόσο οι προτάσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/88, όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την περιβόητη «Έκθεση Σέρκας».

Ο κ. Ζαριανόπουλος ρωτά την Επιτροπή «πώς τοποθετείται στις προβλέψεις για κατάργηση του σταθερού χρόνου δουλειάς, επιβολή εξοντωτικών ωραρίων που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή γιατρών και ασθενών, αποδιοργανώνουν την προσωπική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων και στερούν τον ελεύθερο χρόνο τους».

Ν.Μ.

Read previous post:
Μαριάμ Μιρζαχανί, μια ιδιοφυία που έφυγε νωρίς

Η Μαριάμ Μιρζαχανί, ιρανή μαθηματικός και πρώτη γυναίκα βραβευμένη με το Fields Metal, τη μεγαλύτερη διάκριση στη μαθηματική επιστήμη, πέθανε...

Close