Η ιστορία του κόσμου δεν είναι τίποτε άλλο από την πρόοδο της συνείδησης της ελευθερίας. Friedrich Hegel, 1770-1831, Γερμανός φιλόσοφος

Ρώσος κροίσος σχεδιάζει «τσαρική αυτοκρατορία» σε νησιά του Ειρηνικού

16 Φεβρουάριος, 2017

Τρία ακατοίκητα νησιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα Κιριμπάτι στον Ειρηνικό Ωκεανό θέλει να αγοράσει ένας Ρώσος επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής προκειμένου να ανασυστήσει την αυτοκρατορία των Ρωμανώφ και να δημιουργήσει μια «εναλλακτική Ρωσία» ανήμερα της 100ης επετείου της Οκτωβριανής επανάστασης.

«Στόχος μου είναι να αναγεννηθεί η δυναστεία των Ρωμανώφ, που χάθηκε το 1917», λέει ο ηλικίας 51 ετών επικεφαλής του ρωσικού φιλομοναρχικού κόμματος.

Ο Μπάκοφ πρότεινε να ιδρύσει την πρωτεύουσα του νέου ρωσικού έθνους στη Νήσο Μάλντεν (πρώην Νήσος Ανεξαρτησίας) μια ακατοίκητη κοραλλιογενή ατόλη με έκταση περίπου 39,3 χμ² στο νότιο Ειρηνικό, όπου σκοπεύει, όπως λέει, να επενδύσει περίπου 330 εκ ευρώ για τη δημιουργία θερέτρων αναψυχής.

Μάλιστα έχει ήδη βρει Τσάρο: έναν 64χρονο Γερμανό γαλαζοαίματο, τον πρίγκιπα Καρλ Έμιχ του Λάινινγκεν, ο οποίος είναι τρισέγγονο του ρώσου αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Β΄του 19ου αι.

H νήσος της Χιλιετίας στο Κιριμπάτι

Κατά την επίσκεψή του στα τέλη Ιανουαρίου στο Κιριμπάτι με τη σύζυγό του, που εκτελούσε χρέη διερμηνέα, ο Μπάκοφ είπε ότι την ιδέα του στηρίζει μεγάλος αριθμός συμπατριωτών του, που δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αυτή είναι η επιθυμία όχι μόνον του διαδόχου του ρωσικού θρόνου, αλλά κι ενός μεγάλου αριθμού Ρώσων πατριωτών, που δεν είναι ευχαριστημένοι με το καθεστώς Πούτιν και θα ήθελαν να δουν να αναβιώνει η αυτοκρατορία των Ρωμανώφ ως εναλλακτική Ρωσία», δήλωσε στο Radio New Zealand.

Ο Ρώσος επιχειρηματίας Άντον Μπάκοφ (φωτογραφία: wikipedia)

Ο Μπάκοφ, ο οποίος αυτοσυστήνεται ως αρχικαγκελάριος του Αυτοκρατορικού Θρόνου και πρωθυπουργός της

Νέας Ρωσικής Αυτοκρατορίας, είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν να επανιδρύσει τη μοναρχία στις Νήσους Κουκ, μία αυτοδιοικούμενη περιοχή του νοτίου Ειρηνικού, ελεύθερα συνδεδεμένη με την Νέα Ζηλανδία από το 1901, αλλά και στο Μαυροβούνιο, χωρίς επιτυχία.

Αλλά τη νέα του πρόταση την εξετάζουν σοβαρά οι αρχές της Δημοκρατίας του Κιριμπάτι, μιας νησιωτικής χώρας που συμπεριλαμβάνει 33 νησιά και βρίσκεται περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ Αυστραλίας και Χαβάης.

Λόγω της ανόδου της στάθμης των ωκεανών το Κιριμπάτι κινδυνεύει και αναζητά νέους πόρους καθώς και πιθανά καταφύγια για κάποιους απ’ τους 107.000 υπηκόους του, τα σπίτια και τα ζώα των οποίων απειλούνται.

Η τοπική κυβέρνηση λέει ότι η αρμόδια επιτροπή ξένων επενδύσεων μελετά την πρόταση του Μπάκοφ. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Τεμπουρόρο Τίτο, λέει ότι το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να φέρει επενδύσεις στο Κιριμπάτι και να το μετατρέψει σ’ έναν απόμερο νησιωτικό τουριστικό προορισμό όπως οι Μαλδίβες.

«Αν υποθέσουμε ότι είναι αλήθεια όσα λένε, θα ήθελα να τα δω να πραγματοποιούνται», είπε και συμπλήρωσε: «αν μπορούν να κάνουν πράξη όσα υπόσχονται, χωρίς εμείς να επιβαρυνθούμε, πέρα απ’ τη γη όπου θα τους φιλοξενήσουμε, δεν βλέπω σ’ αυτή τη φάση να υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Πρωτεύουσα του Κιριμπάτι είναι η ατόλη Ταράουα πάνω στην οποία βρίσκεται η πόλη Μπαϊρίκι

Άλλοι, όμως, αμφισβητούν τα κίνητρα πίσω απ’ το ασυνήθιστο σχέδιο δημουργίας ενός απομακρυσμένου φυλακίου της παλαιάς ρωσικής αυτοκρατορίας σε τρεις μεμονωμένες ατόλες. Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι ο Μπάκοφ θέλει να δημιουργήσει έναν φορολογικό παράδεισο.

Ο ακαδημαϊκός Σιτιβένι Χαλάπουα απ΄τα Τόνγκα, χαρακτήρισε το όλο σχέδιο «πολύ παράξενο» και «τρομακτικό».

«Κατανοώ την κυβέρνηση του Κιριμπάτι που προσπαθεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, περιλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα πρέπει να θυμούνται ότι όταν μερικές φορές νομίζεις ότι βρήκες τη λύση για τα προβλήματά σου, η ‘λύση’ αυτή τα κάνει χειρότερα.»

Read previous post:
Απειλεί η CETA τη Φέτα;

Παρά τις έντονες αντιδράσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Καναδά (CETA). Τί σημαίνει αυτό για τους...

Close