Όταν θέλεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους, τους λες την αλήθεια. Όταν θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου, τους λες αυτό που θέλουν να ακούσουν. Thomas Sowell, Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής

Ρ. Δούρου: Ο πολιτισμός καίρια προϋπόθεση για ένα μέλλον αντάξιο των προσδοκιών των νέων

25 Ιούνιος, 2018

Ενημέρωση, παιδεία, δημιουργία, πολιτισμός είναι τα «αντίδοτα» στα fakenews που συχνά και συνειδητά αναπαράγουν τα social media σήμερα, δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, χαιρετίζοντας τη διεθνή συνάντηση Fest of Fests, που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου 2018.

 

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος που εισάγει τον θεσμό «Διεθνές Δίκτυο Νεανικών Κινηματογραφικών Φεστιβάλ», την οποία στηρίζει η Περιφέρεια Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

 

Στη συνάντηση συμμετέχουν περισσότερες από 20 χώρες με παράγοντες από τον χώρο τού παιδικού και νεανικού κινηματογράφου. Στόχος είναι η δημιουργία τού περιβάλλοντος που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του ενημερωμένου, κριτικού και χειραφετημένου θεατή, μέσω της κινηματογραφικής παιδείας και της εκπαίδευσης σε οπτικοακουστικά και ψηφιακά μέσα.

 

Στον χαιρετισμό της, η κ. Δούρου αναφέρθηκε στη στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Αττικής να στηρίζει συστηματικά «μέσα από ποικίλες συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» πρωτοβουλίες «σαν και αυτή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Πρωτοβουλιών, δηλαδή, που συνδυάζουν τον πολιτισμό, τη δημιουργία, την τέχνη, με τους νέους ανθρώπους». «Το νήμα που συνδέει τον πολιτισμό με τους νέους, μέσα από πρωτοβουλίες σαν τούτη εδώ, μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερις κρίσιμες λέξεις: Ενημέρωση, παιδεία, δημιουργία, πολιτισμός, που αποτελούν τα «αντίδοτα» στη σημερινή πραγματικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από την αναπαραγωγή, συχνά μέσα από τα social media, fake news και συνειδητής παραπληροφόρησης» πρόσθεσε.

 

Η περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στον ρόλο της ενημέρωσης και της παιδείας «σχετικά με τα σύγχρονα κινηματογραφικά και οπτικοακουστικά και ψηφιακά μέσα», τα οποία «μπορούν να αποτελέσουν το ανάχωμα που θα καταστήσει τις νέες τεχνολογίες παράγοντες προόδου, στο πλαίσιο ενός νέου προτύπου ανάπτυξης με έμφαση στην καινοτομία. Και όχι παράγοντες αναπαραγωγής μίας παραποιημένης πραγματικότητας».

 

«Ο πολιτισμός, με επίκεντρο ειδικά τους νέους, οφείλει να αποτελεί, όχι κάποιου είδους «πολυτέλεια». Αλλά την καίρια προϋπόθεση για ένα μέλλον αντάξιο των προσδοκιών των νέων. Την προϋπόθεση, δηλαδή, υπέρβασης της κρίσης με τη στήριξη εκείνων των πρωτοβουλιών που συνεπάγονται νέα ματιά, γόνιμη ματιά, καθώς και περιβάλλον ελεύθερης δημιουργίας» επισήμανε η κ. Δούρου.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθη ο εντεταλμένος σύμβουλος Ανάπτυξης και Προβολής Πολιτιστικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

 

Κ.Ρ

Read previous post:
Νέα επιχείρηση κατά του παρεμπορίου στον Πειραιά

Επτά τόνοι παράνομων προϊόντων κατασχέθηκαν χθες στον Πειραιά, σε μια ακόμη κοινή επιχείρηση-«σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ.

Close