Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος. James Madison, 1751-1863, Αμερικανός πρόεδρος [1809-1817]

Πρόστιμα 80 εκατ. ευρώ στις 4 μεγαλύτερες κατασκευαστικές της Ελλάδας για καρτέλ

18 Μάρτιος, 2017

Με πρόστιμα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκαν στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Αβαξ, Intrakat) ολοκληρώνεται στη χώρα μας η υπόθεση του καρτέλ στον κλάδο. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ωστόσο, δεν έχει αγγίξει μέχρι τώρα τις εμπλεκόμενες μεγάλες ξένες εταιρίες, καθώς αρνήθηκαν να προσέλθουν σε διαδικασία διευθέτησης.

Οπως προκύπτει, οι ελληνικές εταιρίες που τιμωρήθηκαν είναι πολύ μικρότερες συγκριτικά με τις ξένες και η στάση που θα κρατήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού έναντι αυτών πρόκειται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση και τις επιπτώσεις της υπόθεσης στο συνολικό κλάδο των κατασκευών.

Μέχρι στιγμής, πάντως, παραμένει άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και για τους ξένους ομίλους, οι οποίες, σημειωτέον, συμμετέχουν ακόμα στα μεγαλύτερα έργα της Ελλάδας, ενώ αναμένεται να διεκδικήσουν και νέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές εταιρίες θα πληρώσουν (ανά εταιρία) το υψηλότερο μέσο πρόστιμο που έχει καταλογιστεί από ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού σε αντίστοιχη υπόθεση.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αφορά διαγωνισμούς δημοσίων έργων (περίοδος 1989 – 2016), όπως έργα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, ΜΕΤΡΟ, Προαστιακό και σιδηροδρομικών γραμμών – σταθμών. Επίσης, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης, καθώς και έργα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

eleftherostypos.gr

Μαρίνα Ξυπνητού

Περισσότερα στη κατηγορία Οικονομία
«Όχι» σε ψήφιση των μέτρων με 180 ψήφους λέει ο Κατρούγκαλος

«Όχι» σε ψήφιση των μέτρων με 180 ψήφους λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εξηγώντας ότι η ψήφιση των...

Close