Η διαφορά ανάμεσα στο θάνατο και στους φόρους είναι ότι ο θάνατος δεν γίνεται χειρότερος κάθε φορά που συνεδριάζει το Κογκρέσο. Will Rogers, 1879-1935, Αμερικανός ηθοποιός

Πρέσβης της Ελβετίας: «Με σχετικά λίγα χρήματα, αλλά με μερικές καλές ιδέες, μπορούμε να κάνουμε πολλά»

19 Απρίλιος, 2018

Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις του Μικρού Λεξικού, μια πρωτοβουλία της ελβετικές πρεσβείας, παρουσιάστηκαν σήμερα στο κτίριο The Cube στην Αθήνα. Το Μικρό Λεξικό, που κυκλοφορεί σε έξι γλώσσες και διανέμεται δωρεάν στους δικαιούχους, είναι διαθέσιμο πλέον και μέσω των εφαρμογών των «έξυπνων» κινητών και των ταμπλετών, στοχεύοντας να συνδράμει στη βελτίωση της καθημερινότητας των προσφύγων, των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα με άτομα που μιλούν Ελληνικά ή Αγγλικά.

Ειδικότερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει την επικοινωνία τους με τις ελληνικές δημόσιες αρχές και υπηρεσίες και με τους Έλληνες πολίτες σε περίπτωση που χρειάζονται γενικές πληροφορίες καθώς και πληροφορίες που σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης, το φαγητό, την υγεία και την προστασία. Περιέχει ειδικά κεφάλαια χρήσιμα για τις γυναίκες και τα ασυνόδευτα παιδιά. Για να καθίσταται ικανή η αμφίδρομη αλληλεπίδραση, όλα τα λήμματα έχουν αποδοθεί φωνητικά στα Αραβικά, Φαρσί, Σορανί, Κιρμαντζί, Ουρντού, Γαλλικά και Ελληνικά και είναι διαθέσιμα και στα Αγγλικά.

Τα έξι μικρά λεξικά που είναι τυπωμένα σε αντίτυπα τσέπης είναι ένα πρότζεκτ της ελβετικής πρεσβείας στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την ΕΑΔΑΠ και τη ΜΕΤΑδραση, με τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Ανάπτυξης και Συνεργασίας (SDC) του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Είναι φυσικά μικρό πρότζεκτ, αλλά είναι στη μακρά ανθρωπιστική παράδοση να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στο προσφυγικό. Τα λεξικά αυτά θα τους βοηθήσουν στην καθημερινή ζωής τους και θα την κάνουν λίγο ευκολότερη, συμπεριλαμβανομένων του μικρού λεξικού για την Υγεία και την Εκπαίδευση» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το τέλος της παρουσίασης ο πρεσβευτής της Ελβετίας στην Ελλάδα Χανς Ρούντολφ Χόντελ.

Επίσης, δήλωσε ευτυχισμένος για το σχέδιο αυτό «επειδή με σχετικά λίγα χρήματα, αλλά με μερικές καλές ιδέες, μπορούμε να κάνουμε πολλά». Για παράδειγμα, ανέφερε ότι σε όλα τα ασθενοφόρα στην Ελλάδα, που μπορεί να διακομίσουν πρόσφυγες, υπάρχει το λεξικό για την Υγεία, χρήσιμο σε ιατρούς και νοσηλευτές για την επικοινωνία μαζί τους.

Read previous post:
Φ. Κουβέλης: Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η απαράδεκτη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών

Η ρητορική της έντασης από την πλευρά τής Τουρκίας ενδεχομένως να κλιμακωθεί μέχρι τις εκλογές και ανάλογα με το αποτέλεσμά...

Close