Ξεχνάει κανείς τα λάθη του, όταν τα εξομολογείται σε κάποιον άλλον. Ο άλλος, όμως, δεν τα ξεχνάει. Friedrich Wilhelm Nietzsche, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

Πνοές Ανέμων

19 Οκτώβριος, 2018

Ο άνεμος, το στοιχείο της φύσης που είχε δαιμονικές διαστάσεις στο βάθος των αιώνων, αλλά σήμερα έχει ενταχθεί στην καθημερινότητα και αποτελεί κινητήρια δύναμη και πηγή δημιουργικής έμπνευσης βρίσκεται στο επίκεντρο εικαστικής δράσης για μαθητές, που συνδιοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η ActionArt.
Η δράση εντάσσεται στην πανελλήνια εκστρατεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2018», με τίτλο «Πνοές Ανέμων» και έχει σχεδιαστεί για μαθητές Γ-ΣΤ τάξεων δημοτικού σε συνδυασμό με την περιοδική έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων», που φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς.
«Κάναμε ένα «πάντρεμα» αφηγηματικού λόγου, εικαστικής έκφρασης και εντάξαμε και το υλικό της έκθεσης ενώνοντας το στοιχείο της φύσης με τη ζωή μας, εξετάζοντας πώς επιδρά σε όλη μας την καθημερινότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ροδάνη Δημητρέση από την ActionArt, ομάδα για την προώθηση, αναβίωση και τη διάδοση της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς, της τέχνης προφορικής αφήγησης παραμυθιών.
«Το θέμα είναι ο άνεμος και το μάρμαρο. Στόχος της δράσης είναι να έρθουμε συνειδητά σε επαφή με τον άνεμο, να δούμε πώς τον προσεγγίζαμε διαχρονικά από τότε που ήμασταν πρωτόγονοι, όταν φοβόμασταν τα στοιχεία της φύσης, τα θεωρούσαμε δαίμονες και τι συμβαίνει σήμερα. Βλέπουμε την εξέλιξη μέσα στον χρόνο, καθώς τον εντάξαμε στην καθημερινότητά μας. Η αρχιτεκτονική έχει υψώσει κτίρια που έχουν σχέση με τον άνεμο, έχουν δημιουργηθεί πάρκα, στα οποία φυσάει ο άνεμος και παράγεται θόρυβος και μουσικότητα. Βλέπουμε τον ρόλο του στη ναυσιπλοΐα, αλλά και στις τέχνες, όπως η γλυπτική», εξήγησε η κ. Δημητρέση.
Μέσα από μύθους, από μία διαδικασία εκμαίευσης του λόγου, διαπιστώνουμε πώς επηρεάζει αυτό το στοιχείο τις δραστηριότητες της ζωής μας, σημείωσε η κ. Δημητρέση, αφηγήτρια και εικαστικός.
Στο αφηγηματικό κομμάτι της δράσης θίγονται τα ζητήματα της σχέσης ανθρώπου και ανέμου με μία διαδικασία διαλόγου με τα παιδιά και με προβολή οπτικοακουστικού υλικού, μιλάμε. Ακολουθεί η εικαστική προσωπική έκφραση, οι μαθητές παροτρύνονται αρχικά να αισθανθούν τον άνεμο στο σώμα, στον εαυτό τους και στη συνέχεια δημιουργούν τους δικούς τους ανεμόμυλους. 
Η διήμερη δράση για μαθητές, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, είναι εναρμονισμένη με την έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων», η οποία έχει ταξιδέψει στην Κέρκυρα και στη Λέσβο και φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. 
Στόχος της, με κεντρικό πυρήνα φωτογραφίες από τα έργα αναστήλωσης στην Ακρόπολη, είναι να συμβάλει στην προβολή της μαρμαροτεχνίας ως άυλου πολιτιστικού αγαθού, να αναδείξει όχι μόνο τα έργα των μαστόρων, αλλά και την παράδοση, την πολιτισμική εμπειρία και τις συλλογικές σχέσεις και μνήμες, στο πλαίσιο των οποίων η τέχνη αυτή μεταδίδεται αιώνες τώρα από γενιά σε γενιά.
Η ActionArt/Εικαστική Δράση είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία υλοποιεί πολυπολιτισμικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά  προγράμματα βασισμένα σε δύο άξονες, το εικαστικό μέρος και την τέχνη της αφήγησης, σε συνδυασμό των παραστατικών τεχνών με την προφορική αφήγηση παραμυθιών. 
Κ.Γ.

Read previous post:
Ινδία: Φόβοι για δεκάδες νεκρούς αφού τρένο έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων

Οι αρχές της Ινδίας εκφράζουν φόβους για δεκάδες νεκρούς αφού αμαξοστοιχία έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στο κρατίδιο Παντζάμπ στη...

Close