Μάργκαρετ Θάτσερ, γ. 1925, Βρετανίδα πρωθυπουργός. Το είπε 10 χρόνια πριν γίνει πρωθυπουργός. 

Πιο υψηλού ρίσκου χώρα η Ελλάδα έναντι του 2014 δείχνουν τα σπρεντ

Κατά 30% υψηλότερα είναι τα σπρεντ ελληνικών – γερμανικών ομολόγων 3ετίας έναντι του χαμηλού του 2014 ενώ και το επιτόκιο δανεισμού παραμένει περισσότερο από 40 μονάδες βάση υψηλότερα απ’ ότι στα χαμηλά του 2014. Αυτό υποδεικνύει ότι οι αγορές θεωρούν ότι το ρίσκο στα επόμενα τρία χρόνια για την Ελλάδα είναι υψηλότερο απ’ ότι πριν διαφανεί η ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014.

Έτσι, προσθέτουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου πάνω στα επιτόκια του 2014. Επιπλέον, καθώς ο συνολικός χρηματοπιστωτικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη στα τελευταία τρία χρόνια έχει υποχωρήσει ενώ για την Ελλάδα έχει αυξηθεί, ο συγκριτικός κίνδυνος της Ελλάδας έναντι της Ευρωζώνης φαίνεται ιδιαίτερα αυξημένος. Αυτό δείχνουν τα υψηλότερα σπρεντ 3ετίας και 10ετίας.

 

Analitis.gr

Πάνος Παναγιώτου*

*Ο Πάνος είναι αναλυτής και δημιουργός ρομποτικών συστημάτων ανάλυσης των χρηματιστηριακών αγορών. Το πιο πρόσφατο σύστημα του, με την εμπορική ονομασία DomiStock, υποστηρίζεται από την Reuters Financials, διατίθεται από την Innovative Market Technologies στις ΗΠΑ και σε 90 χώρες και επιλέχθηκε ως ο Ρομποτικός Σύμβουλος Αναφοράς σε διεθνή ερευνητική εργασία για τη διαδραστικότητα Ρομπο-Συμβούλων και Ιδιωτών Επενδυτών, στο τμήμα Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) του πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.

Αναλύσεις και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στο Bloomberg, στον Economist, στο BBC, στο NHK (Ιαπωνία), σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ και στις εγκυρότερες γερμανικές εφημερίδες. Είναι συχνός καλεσμένος σε πληθώρα οικονομικών τηλεοπτικών εκπομπών, έχει συνεργαστεί με την ιδιότητα του ως αναλυτής με την εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο” στο Mega Channel (2010-2011), με την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΙ (2012-2015), ενώ είναι τακτικός καλεσμένος της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη στον Ant1 (2016-2017) και στην κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο (ΕΡΤ1 –  ΕΡΤ3).

Έχει κάνει έρευνα στην ενσωμάτωση της ποσοτικής ανάλυσης και μαθηματικών, στατιστικών και υπολογιστικών μοντέλων στην χρηματιστηριακή ανάλυση και έχει εκπαιδεύσει ιδιώτες και επαγγελματίες επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Σπούδασε χρηματοοικονομικά μαθηματικά στο πανεπιστήμιο Portsmouth στην Αγγλία και νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι κάτοχος μίας σειράς πιστοποιήσεων / διπλωμάτων με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και μεταξύ άλλων στη Χρηματοοικονομική Μηχανική και Διαχείριση Κινδύνων – Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Αποτίμηση Περιουσιακών Στοιχείων – Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Προηγμένες Στατιστικές – Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Μακροοικονομετρική Πρόβλεψη – ΔΝΤ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ανάλυση Εμπορικού Real Estate – Moody’s, Τραπεζικά Οικονομικά και Οικονομικά του Χρήματος – Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Στατιστική για την Επιστήμη των Δεδομένων και την Ανάλυση – Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Χρηματοπιστωτικές Αγορές – Πανεπιστήμιο Yale, Στατιστική Ανάλυση και Μαθηματική Βελτιστοποίηση – Πανεπιστήμιο MIT, Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης.

Ανάληψη Ευθυνών – Σημειώσεις για τους αναγνώστες

  1. Κάθε φορά που διαβάζει κανείς μία ανάλυση ή ένα άρθρο διακατέχεται από μία καχυποψία ως προς το αν εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα ή όχι και σε πολλά ΜΜΕ αυτό αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Μετά από 20 χρόνια δημοσιευμένων άρθρων και αναλύσεων έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής μου όλες, ανεξαιρέτως, οι κυβερνήσεις της χώρας, μία στάση που υπηρέτησα και μέσα από το analitis.gr ένα ανεξάρτητο site το οποίο δημιούργησα το 2001. Αυτό γιατί ποτέ δεν ανήκα σε κάποιο κόμμα και ποτέ δεν πληρώθηκα από κάποιο κόμμα. Και αυτά τα δύο συνέβησαν ακριβώς για να μπορέσω να γράφω ελεύθερα ό,τι πιστεύω.
  2. Κάθε τι που διαβάζουμε, εκτός από απόλυτες μαθηματικές αλήθειες όπως 1+1 = 2, ενέχει ένα βαθμό υποκειμενικότητας. Και κατά πάσα πιθανότητα, όσο σωστό και αν είναι, θα είναι και σε ένα βαθμό λάθος. Το ίδιο ισχύει και με τις αναλύσεις μου. Είναι αδύνατο να είναι 100% σωστές γιατί δεν κατέχω την απόλυτη αλήθεια και είναι βέβαιο ότι είναι σε ένα βαθμό λάθος γιατί είμαι άνθρωπος. Όποιος υποστηρίζει ότι είναι 100% σωστός τότε είτε είναι αδαής είτε λέει ψέμματα. Κάτοχος της απόλυτης γνώσης μπορεί να είναι μόνο ο Θεός, όχι ο άνθρωπος.
  3. Για τον αναγνώστη που διαβάζει πρώτη φορά ένα άρθρο μου ας γνωρίζει πως με προσωπική μου ευθύνη, προσωπικό ρίσκο και με προσωπική οικονομική βλάβη κρίνω αυστηρά και δεν χαϊδεύω τους κυβερνώντες και ότι αυτό έκανα πάντα. Έτσι, δε χρειάζεται να αναρωτιέται αν ανήκω ή όχι σε κάποιο κομματικό χώρο γιατί δεν ανήκα ποτέ σε κανέναν.  Ούτε και χρειάζεται να αναρωτηθεί σε ποιον, κυρίως. θα εστιάσω την εκάστοτε κρητική μου γιατί η απάντηση είναι πάντα η ίδια, σε αυτόν που τη δεδομένη χρονική στιγμή κυβερνά και είναι ο κύριος υπεύθυνος για την τύχη της Ελλάδας.
  4. Ο αναλυτής δεν είναι πολιτικός. Δεν δίνει υποσχέσεις που δεν τηρεί για να υφαρπάξει ψήφους, ούτε λαμβάνει χρήματα από το κράτος. Δεν έχει προνόμια, θέσεις εξουσίας ή οτιδήποτε άλλο. Είναι ένας εργαζόμενος όπως όλοι (όσοι έχουν πλέον την τύχη να εργάζονται) και κάνει τη δουλειά του, με τον τρόπο που μπορεί.
  5. Ανοιχτή πρόσκληση για έλεγχο όλων των στοιχείων που παρουσιάζω: Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτήν και στις υπόλοιπες αναλύσεις μου είναι από επίσημες πηγές, στατιστικές υπηρεσίες, διεθνείς οργανισμούς ή διεθνείς παρόχους οικονομικών στοιχείων. Επειδή, όμως, πάντα θα υπάρχουν δύσπιστοι ή και εξυπηρετούντες άλλα συμφέροντα, αν υπάρχει η όποια αμφισβήτηση προσκαλώ οποιονδήποτε πολιτικό και οποιονδήποτε ειδικό ή μη σε δημόσια αντιπαραβολή των στοιχείων μας. Αν για το ίδιο θέμα που αναλύω υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία από αυτά που χρησιμοποιώ τότε στη διάθεση όποιου τα παρουσιάσει να τα εξετάσουμε. Χωρίς στοιχεία ωστόσο, η όποια αμφισβήτηση αυτών που παρατίθενται ας κριθεί από τους αναγνώστες.
Read previous post:
Πάνω από τα χαμηλά του 2014 παραμένουν τα σπρεντ

Υψηλότερα κατά 46 μονάδες βάσης παραμένει το σπρεντ ελληνικών - γερμανικών ομολόγων έναντι του χαμηλού του 2014.

Close