Συντηρητικός είναι αυτός που πιστεύει ότι τίποτε δεν πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά. Thomas Fuller, 1608-1661, Άγγλος στοχαστής

Παναγιώτου: Το ευρώ σκιά του εαυτού του – Θα βουλιάξει κάτω απ’ το δολάριο

9 Ιανουάριος, 2017

Μόλις 8 χρόνια πριν, το ευρώ ανταγωνίζονταν το δολάριο αξιώνοντας ακόμη και τον «εκθρονισμό» του από τη θέση του κυρίαρχου διεθνούς αποθεματικό νομίσματος. Τότε, το ευρώ αντιμετωπίζονταν ως το νέο και πολλά υποσχόμενο νόμισμα, που είχε ξεπεράσει τις παιδικές τους ασθένειες και ήταν πια ισχυρό και εδραιωμένο, καθρέπτης αυτού που θεωρούνταν ως ένα απόλυτα επιτυχημένο πρότζεκτ: την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εποχή αυτή, του ισχυρού ευρώ, έχει παρέλθει, πιθανόν ανεπιστρεπτί ή τουλάχιστον για πολλά χρόνια.

Πέρα από τους νομισματικούς λόγους και συσχετισμούς για τους οποίους αυτό συνέβη, ο βασικότερος λόγος είναι πως οι αγορές αμφισβητούν την πολιτική βούληση για στήριξη του ευρωπαϊκού νομίσματος «με κάθε κόστος» και δεν αποκλείουν τη διάσπαση του. Και όσο αυτό θα υπάρχει έστω και ως υποψία, το ευρώ θα είναι ένα αποθεματικό νόμισμα δεύτερης κατηγορίας και σκιά του παλιού εαυτού του.

Υπό από τις τρέχουσες νομισματικές και οικονομικοπολιτικές συνθήκες το ευρώ είναι πιθανό να βρεθεί όχι απλά σε ισοτιμία με το δολάριο αλλά και κάτω από αυτό. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες να εκμεταλλευτούν τις θετικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης και στο μεσοδιάστημα να αποκρούσουν και τελικά να απαλλαγούν από τους κινδύνους διάσπασης του ευρώ.

Περισσότερα στη κατηγορία Οικονομία
Υποχωρεί το Bitcoin κατόπιν συστάσεων από το Πεκίνο

Το Bitcoin σημείωσε πτώση που έφτασε το 12% την Παρασκευή, αφού η κεντρική τράπεζα της Κίνας σύστησε στους επενδυτές να...

Close