Κανένας δεν είναι αθώος μετά από την εμπειρία της συμμετοχής στην κυβέρνηση. Δεν είναι όμως όλοι ένοχοι. - Daniel Patrick Moynihan, 1927-2003, Αμερικανός Γερουσιαστής

Παναγιώτου: Η τουρκική λίρα κατέρριψε την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για το… 2018

11 Ιανουάριος, 2017

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας είναι άνευ προηγουμένου. Η πτώση της έναντι του δολαρίου είναι τόσο μεγάλη που σήμερα ξεπέρασε και την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη μεταξύ όλων των αναλυτών διεθνώς, όχι μόνο για το 2017 αλλά και για το 2018. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια και υποδεικνύει το μέγεθος της πτώσης του τουρκικού νομίσματος.

Οι πωλήσεις λίρας προέρχονται τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Διεθνή κεφάλαια αλλά και Τούρκοι πολίτες εγκαταλείπουν το νόμισμα και στρέφονται στο δολάριο. Είναι ενδεικτικό πως ενώ το καλοκαίρι του 2016, περίπου 2,8 λίρες αγόραζαν 1 δολάριο, σήμερα, χρειάζονται 3,9 λίρες.

Στο διάγραμμα φαίνεται η κατακόρυφη κίνηση της λίρας έναντι του δολαρίου (όσο ανεβαίνει τόσο πιο πολλές λίρες για να αγοραστεί ένα δολάριο). Είναι κάτι που το βλέπουμε πάρα πολύ σπάνια και περιμένω να προκαλέσει οικονομικοπολιτικές εξελίξεις.

Read previous post:
Έπεσε το Παϊονίρ Κάμπιν Τρι – ένα από τα πιο διάσημα… δέντρα

Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο θαύμαζαν κάθε χρόνο το μεγαλείο του και περνούσαν μέσα από τη σήραγγα που είχε σκαφτεί στον...

Close