Με μια μέθοδο συνεχούς πληθωρισμού, μια κυβέρνηση μπορεί να κατάσχει μυστικά και απαρατήρητα ένα σημαντικό μέρος από τον πλούτο των πολιτών της - John Maynard Keynes

ΠΑΜΑΚ: Ένα από τα πιο «πράσινα» πανεπιστήμια στην Ελλάδα

22 Σεπτέμβριος, 2017

Εντυπωσιακό είναι το πρόγραμμα ανακύκλωσης που εφαρμόζεται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το οποίο επάξια διεκδικεί τον τίτλο του πιο «πράσινου» πανεπιστημίου στην Ελλάδα, καθώς στο Ίδρυμα ανακυκλώνονται πλέον συστηματικά 15 υλικά.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EMAS, πιστοποίηση που ξεκίνησε το 2005 και συνεχίζεται ετησίως μέχρι σήμερα.

Η πλέον πρόσφατη προσθήκη μεταξύ των υλικών που ανακυκλώνονται, είναι αυτή του φελιζόλ και του αφρολέξ. Αναλυτικά, τα προς ανακύκλωση υλικά είναι:

1. Χαρτί

2. Πλαστικό

3. Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

4. CD/DVD

5. Μπαταρίες

6. Λαμπτήρες

7. Τόνερ

8. Μελανάκια

9. Μέταλλο

10. Ξυλοπαλέτες

11. Οργανικά απορρίμματα (κομποστοποίηση)

12. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια και συσκευές

13. Γυαλί

14. Αλουμίνιο (κουτάκια αναψυκτικών, κλπ)

15. Φελιζόλ αφρολέξ

 

Τα υλικά συγκεντρώνονται ξεχωριστά σε προκαθορισμένα σημεία και στους αντίστοιχους κάδους με ειδική σήμανση, εντός των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου.

Ενδεικτικά, το 2016 ανακυκλώθηκαν: 14 τόνοι χαρτί, 750 κιλά πλαστικό, 2.5 τόνοι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, 50 κιλά CD/DVD, 130 κιλά μπαταρίες, 340 κιλά λαμπτήρες, 220 τόνερ, 160 μελανάκια, 4.6 τόνοι μέταλλο, 17 ξυλοπαλέτες, ενώ συμπληρώθηκε η ποσότητα ενός τόνου από πλαστικά καπάκια.

Όπως επισημαίνεται από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, η σωστή ανακύκλωση έχει διπλό όφελος για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας:

Α) περιβαλλοντικό, αφού συμβάλει στην μείωση των απορριμμάτων και

Β) οικονομικό, αφού τα έσοδα της ανακύκλωσης αποτελούν την μοναδική πηγή χρηματοδότησης των περιβαλλοντικών δράσεων (φυτεύσεις, συντηρήσεις αιθρίων-αυλής, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, κλπ) που οργανώνει το γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και η Περιβαλλοντική Ομάδα εθελοντών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Read previous post:
Ένα νέο σούπερ-αντίσωμα και ένα νέο φθηνό χάπι κατά του ιού HIV

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο σούπερ-αντίσωμα, το οποίο για πρώτη φορά επιτίθεται στο 99% των στελεχών του ιού HIV.

Close