Πολιτική είναι η τέχνη να μοιράζεις την πίτα με τέτοιο τρόπο, ώστε ο καθένας να πιστεύει ότι πήρε το καλύτερο κομμάτι - Couve De Murville

Πάει ο παλιός ο χρόνος. Τί φέρνει ο νέος, για οικονομία και μετοχές;

Το 2015 φεύγει εντυπωσιακά, με κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων, με μία αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, με ένα ιδιαίτερα ανοδικό δολάριο και πτωτικό ευρώ, με τις αμερικανικές μετοχές σε πλάγιες και τις ευρωπαϊκές ανοδικές αλλά σε αναζήτησης επιπρόσθετης ανοδικής βοήθειας και με τις αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας σε επιβράδυνση.

Και το 2016 έρχεται και το ερώτημα στο μυαλό των επενδυτών είναι τι θα φέρει, σε οικονομία και μετοχές.

Παγκόσμια Ανάπτυξη – Ευρώπη, Ιαπωνία, Αναδυόμενες
Ξεκινώντας απ’ την παγκόσμια οικονομία η διεθνής ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί κοντά στο 3,5% από 3,2% το 2015. Αυτό, χάρη σε μία πιθανή μικρή βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ιαπωνία και την Ευρώπη και σε μία ενδεχόμενη σταθεροποίηση των αναδυόμενων οικονομιών. Ως αποτέλεσμα οι μετοχές αναμένεται να έχουν μία θετική αλλά όχι εντυπωσιακή χρονιά.

 ΗΠΑ
Αντίθετα, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδύνει κοντά στο 2,3% από 2,5% με τις μετοχές να κινούνται σταθεροποιητικά και παρόμοια με το 2015 αλλά με τους κινδύνους να συγκεντρώνονται προς τα κάτω. Ένας λόγος για την επιβράδυνση στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι η έναρξη του αυξητικού κύκλου επιτοκίων, τα οποία είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 75 με 100 μονάδες βάσης το 2016.

Αγγλία
Με την τράπεζα της Αγγλίας να αναμένεται να ακολουθήσει τη FED ξεκινώντας έναν ανοδικό κύκλο επιτοκίων, το χρηματιστήριο προβλέπεται να επηρεαστεί ελαφρώς αρνητικά.

Κίνα
Η Κίνα αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της, πιθανόν δύο φορές εντός του 2016 αλλά και σε υποτίμηση του ρέμνιμπι, προκειμένου να σταθεροποιήσει την οικονομία της. Αυτό θα φέρει ευκαιρίες στο χρηματιστήριο αλλά και αστάθεια και επομένως και κινδύνους.

Ρίσκο ή όχι ρίσκο;
Το 2016 η χρονιά αναμένεται να επιτρέψει την ανάληψη ρίσκου αλλά με τα περιθώρια για κέρδη να είναι μειωμένα και τους κινδύνους αυξημένους. Μία χρονιά που θα σημαδευτεί από την περαιτέρω απόκλιση των νομισματικών πολιτικών,  με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε σύσφιξη και την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κίνα σε χαλάρωση.

Read previous post:
Τι απασχολεί τους traders σήμερα

«Ράλι» για τα αμερικανικά futures σήμερα Τετάρτη, με άνοδο 30 μονάδων βάσης για τον S&P, του οποίου τα συμβόλαια μελλοντικής...

Close