Οι υψηλές θέσεις είναι όπως οι πυραμίδες. Δύο ειδών ζώα μπορούν να ανέβουν στην κορυφή, ερπετά και αετοί.~Αλβέρτος Αϊνστάιν | (Φυσικός ) | 1879-1955

Επιστήμη

Μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 3% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το 2016

Οκτ 21, 2017

Μείωση 3% εμφάνισαν στην Ελλάδα το 2016 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας στους 12 θανάτους στην Ελλάδα σχετίζονται με τη ρύπανση

Οκτ 20, 2017

Η ρύπανση σχετίζεται με περίπου έναν στους έξι θανάτους παγκοσμίως (9 εκατομμύρια το 2015), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα.

Τεράστιο σπήλαιο στη Σελήνη κατάλληλο για διαστημική βάση

Οκτ 20, 2017

Ένας ιαπωνικός δορυφόρος, ο Selenological and Engineering Explorer (Selene), που παλαιότερα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ανακάλυψε σε αυτήν ένα τεράστιο σπήλαιο, που εκτιμάται ότι έχει μήκος 50 χιλιομέτρων και πλάτος 100 μέτρων.

Η νέα ψηφιακή παράσταση «Το Μέλλον στο Διάστημα» κάνει πρεμιέρα στο Πλανητάριο

Οκτ 19, 2017

Μια νέα ψηφιακή παράσταση με τίτλο «Το Μέλλον στο Διάστημα» αρχίζει να παρουσιάζει το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από το απόγευμα της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου.

Το ΕΜΠ ανοίγει τις πύλες των ερευνητικών εργαστηρίων του στο κοινό

Οκτ 19, 2017

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) γιορτάζει φέτος 180 χρόνια λειτουργίας και, με αυτή την αφορμή, ανοίγει τις πύλες των ερευνητικών εργαστηρίων του στους μαθητές και στο ευρύτερο κοινό, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου.

Υποτροφία L’Oreal-Unesco σε δύο Ελληνίδες ερευνήτριες

Οκτ 19, 2017

Η Ελλάδα της επιστημονικής διασποράς τα πάει μια χαρά στη Γαλλία.

Κορυφώνονται και στην Ελλάδα, το βράδυ της Παρασκευής, οι Ωριωνίδες

Οκτ 19, 2017

Οι Ωριωνίδες, η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, κορυφώνονται το βράδυ της Παρασκευής (20 Οκτωβρίου) προς χαράματα Σαββάτου στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και τη χώρα μας.

Πιθανότερο ένα κορίτσι από ό,τι ένα αγόρι να κάνει κακό στον εαυτό του στην εφηβεία

Οκτ 19, 2017

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κοριτσιών -πολύ περισσότερο από ό,τι των συνομηλίκων αγοριών- που στη διάρκεια της εφηβείας τους προσπαθούν να κάνουν κακό στον εαυτό τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Ένα απαλό άγγιγμα μπορεί να μετριάσει τον ψυχικό πόνο της κοινωνικής απόρριψης

Οκτ 18, 2017

Το απαλό άγγιγμα από έναν άλλο άνθρωπο, ακόμη και έναν ξένο, μπορεί να αμβλύνει τον μεγάλο ψυχικό πόνο που προκαλεί η κοινωνική απόρριψη.

Στα μάτια μπορεί να κρύβεται η θεραπεία της δυσλεξίας

Οκτ 18, 2017

Δύο γάλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν στα μάτια την αιτία -ή μία από τις αιτίες- της δυσλεξίας και αισιοδοξούν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στη θεραπεία μερικών τουλάχιστον δυσλεκτικών ανθρώπων.

Η σχιζοφρένεια διαταράσσει όλο το σύστημα επικοινωνιών του εγκεφάλου

Οκτ 18, 2017

Η σχιζοφρένεια αποτελεί μια συστημική διαταραχή σε όλο το σύστημα επικοινωνιών του εγκεφάλου, καθώς προκαλεί γενικευμένες διαταραχές στις «καλωδιώσεις» του εγκεφάλου και όχι μόνο σε μια-δυό περιοχές.

Οι εκρήξεις ηφαιστείων έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην πτώση της δυναστείας των Πτολεμαίων

Οκτ 17, 2017

Μια σειρά από ηφαιστειακές εκρήξεις ανά τον κόσμο «φρέναραν» τις ζωτικές για τη γεωργία πλημμύρες του ποταμού Νείλου και αυτό είχε ως συνέπεια διαδοχικές κοινωνικές αναταραχές και τελικά την κατάρρευση της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο, η οποία είχε ιδρυθεί μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ερευνητικές περιηγήσεις για μαθητές Λυκείου διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Οκτ 17, 2017

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) διοργανώνει φέτος την εκπαιδευτική δράση «Ερευνητικές Περιηγήσεις» για μαθητές Λυκείου.

Νέο προβολικό σύστημα που αναβαθμίζει πολύ την ποιότητα της εικόνας του απέκτησε το Πλανητάριο

Οκτ 17, 2017

Ένα νέο προβολικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας, που αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της εικόνας στις προβολές του, εγκαταστάθηκε στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Η Ελληνίδα αστροφυσικός με τη σημαντική συμβολή στη νέα ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων

Οκτ 17, 2017

Μια διακεκριμένη Ελληνίδα, επιστήμων της διασποράς, η αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις, είχε σημαντική συμβολή στην ανακάλυψη των πρώτων βαρυτικών κυμάτων από τη βίαιη και φωτεινή σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων σε απόσταση 130 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Φάλαινες και δελφίνια έχουν «ανθρώπινες» κοινωνίες χάρη στον μεγάλο εγκέφαλό τους

Οκτ 17, 2017

Τελικά έξω από το νερό ή μέσα σε αυτό η ζωή μπορεί να μη διαφέρει και τόσο όσο νομίζουμε.

Πότε αρχίζουμε να καίμε λίπος όταν γυμναζόμαστε – Νέα συσκευή δίνει άμεσα την απάντηση

Οκτ 17, 2017

Είναι γνωστό ότι αν κανείς θέλει να χάσει κιλά, θα πρέπει να τρώει λιγότερο και να γυμνάζεται περισσότερο.

Αυξήθηκαν οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2016, στο 1% του ΑΕΠ

Οκτ 16, 2017

Το ποσό δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) στην Ελλάδα το 2016 ανήλθε στο 0,99% του ΑΕΠ, αυξημένο οριακά από 0,97% που ήταν το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και απέστειλε στη Eurostat.

Ανακαλύφθηκαν τα πρώτα βαρυτικά κύματα από συγχώνευση δύο άστρων νετρονίων

Οκτ 16, 2017

Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά ανίχνευσαν στη Γη βαρυτικά κύματα από το διάστημα, τα οποία προέρχονται από τη συγχώνευση δύο άστρων νετρονίων (πάλσαρ) και όχι μαύρων τρυπών, όπως είχε συμβεί σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις.

Ευάλωτα σε παραβιάσεις από χάκερ τα δίκτυα Wi-Fi εξαιτίας κενού ασφαλείας

Οκτ 16, 2017

Οι ασύρματες συνδέσεις των οικιακών και επαγγελματικών δικτύων Wi-Fi σε όλο τον κόσμο είναι εκτεθειμένες σε παραβιάσεις από χάκερ εξαιτίας ενός κενού ασφαλείας, με την ονομασία «Κρακ» (Krack), το οποίο ανακαλύφθηκε μόλις τώρα από βέλγους ειδικούς, οι οποίοι «έσπασαν» την προστασία του πρωτοκόλλου WPA2.