Το «ναι» και το «όχι», αν και είναι οι πιο σύντομες από όλες τις λέξεις, χρειάζεται να τις σκεφθεί κανείς πολύ προηγούμενος. Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ. Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

Ο S&P 500 εμπορεύεται στη δίκαιη τιμή του και αυτό είναι αρνητικό

Ο S&P 500 οδεύει να κλείσει το έτος περίπου εκεί που το άρχισε και αυτό δεν πρέπει να προκαλεί καθόλου έκπληξη. Ο δείκτης εμπορεύεται, πλέον, κοντά στη δίκαιη τιμή του και αυτό παύει να τον κάνει φθηνό. Ιστορικά, η χρηματιστηριακή κορύφωση έρχεται όταν ο S&P 500 βρίσκεται υψηλότερα από τη δίκαιη τιμή του και όταν λόγος τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) βρίσκεται πάνω από 1,2 τυπικές αποκλίσεις από τον κινητό μέσο όρο 10 ετών. Σε αυτή τη φάση το P/E του S&P βρίσκεται 1 τυπική απόκλιση πάνω από τον κινητό μέσο όρο του 10 ετών οπότε το να υποστηρίξει κανείς ότι είναι φούσκα θα ήταν λάθος.

Όμως δεν είναι πλέον φθηνός και δεν αποτελεί ευκαιρία ενώ μετά από επτά χρόνια θετικής πορείας με τη στήριξη τεσσάρων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και ύστερα από την καταγραφή μίας σειράς διαδοχικών ρεκόρ στις αποδόσεις του δείκτη, θα χρειαστεί πια μία πολύ μεγάλη θετική παρέμβασηςγια να αναζωπυρωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο ώστε να ζήσουμε μέρες 2014 και προς το παρόν κάτι τέτοιο δε φαίνεται πιθανό.

Αντίθετα, με τη FED να ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και 9,5 χρόνια, την Κίνα να εξάγει αποπληθωρισμό, τα επίπεδα M&A να φτάνουν σε προβληματικά επίπεδα και την τάση ανάπτυξης των κερδών να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών, όλα δείχνουν ότι το 2016 δε θα είναι μία χρηματιστηριακή χρονιά μεγάλων ευκαιριών, τουλάχιστον για τον S&P 500.

 

 

Read previous post:
Τί είπε η Yellen και έφερε τα πάνω κάτω στις αγορές

Η πρόεδρος της Federal Reserve,  Janet Yellen, δήλωσε την Τετάρτη ότι «προσβλέπει» σε αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ που θα...

Close