Δημοκρατία είναι όταν χτυπάει κάποιος την πόρτα σου στις έξι η ώρα το πρωί και είναι ο γαλατάς. Henri Jeanson, 1900-1970, Γάλλος συγγραφέας

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κατηγορεί την Τουρκία για ανάμιξη στις εκλογές

18 Μάρτιος, 2017

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κατηγόρησε χθες Παρασκευή τη γειτονική Τουρκία για «απαράδεκτη ανάμιξη» στην προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαρτίου και προειδοποίησε πως η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχθεί τέτοια συμπεριφορά.

«Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, φίλη μας και εταίρος μας και είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο κ. Ράντεφ στη δημόσια βουλγαρική τηλεόραση BNT. «Όμως η ανάμιξη της Τουρκίας στις εκλογές μας είναι γεγονός και η ανάμιξη αυτή είναι απαράδεκτη».

Οι δηλώσεις Ράντεφ έρχονται έπειτα από μία εβδομάδα εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει η Άγκυρα στο νέο κόμμα της τουρκικής μειονότητας Ντοστ («φίλος» στα τουρκικά).

Ο τούρκος υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μεχμέτ Μουεζίνογλου κάλεσε τους τουρκικής καταγωγής βούλγαρους πολίτες να ψηφίσουν το Ντοστ. Και στις 7 Μαρτίου, η Σόφια κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ για να καταγγείλει την εμφάνισή του σε ένα προεκλογικό κλιπ του εν λόγω κόμματος.

Οι κινήσεις του τούρκου αξιωματούχου προκάλεσαν την οργή της Σόφιας, η οποία κατήγγελλε την «ανάμιξη» της Τουρκίας στις βουλγαρικές υποθέσεις.

Η μειονότητα αριθμεί περίπου 700.000 ανθρώπους, σε συνολικό βουλγαρικό πληθυσμό 7,4 εκατομμυρίων. Περίπου 60.000 Τούρκοι που έχουν την βουλγαρική υπηκοότητα ψηφίζουν στην Τουρκία.

Το βράδυ της Παρασκευής, ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Όμως, προειδοποίησε, «οι βουλγαρικοί θεσμοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται δραστήρια για την εξάλειψη κάθε ανάμιξης στην εκλογική διαδικασία μας και στις εσωτερικές υποθέσεις μας».

Καθώς οι σχέσεις ανάμεσα σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και την Άγκυρα έχουν επιδεινωθεί επειδή απαγορεύθηκε σε τούρκους αξιωματούχους να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις για το συνταγματικό δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου στην Τουρκία, η Σόφια εκφράζει φόβους ότι θα καταστεί πιο εύθραυστη η μεταναστευτική συμφωνία που συνήφθη τον Μάρτιο 2016 ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Άγκυρα.

Η Βουλγαρία, η οποία έχει σύνορα μήκους 270 χιλιομέτρων με την Τουρκία, εκτιμά ότι θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα αν η Άγκυρα καταγγείλει τη συμφωνία, εξήγησε ο βούλγαρος πρόεδρος.

«Η άνοδος των εντάσεων στον άξονα Ε.Ε. – Τουρκίας θα έχει τις πιο ισχυρές συνέπειες στη Βουλγαρία, επειδή βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή», υπογράμμισε ο Ρούμεν Ράντεφ.

«ΑΜΠΕ»

Περισσότερα στη κατηγορία Ειδήσεις
Βίτσας: «Aν έφτανε στο υπ. Εθνικής Άμυνας πακέτο με αποστολέα τον Σόιμπλε, τα παιδιά στην ασφάλεια κάτι θα ψυλλιάζονταν»

Μέσω ...Βόρειας Κορέας σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, σχετικά με την...

Close