Ο άνθρωπος δεν έχει τίποτε δικό του πραγματικά πέρα από αυτό που δίνει. - Pierre Charron, 1541-1603, Γάλλος θεολόγος & φιλόσοφος

O πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το ρουθήνιο στο «Πρακτορείο FM»

22 Νοέμβριος, 2017

Και ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες με αρκετή καθυστέρηση ότι ανίχνευσε σε ορισμένες περιοχές της χώρας «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθηνίου-106, στο τέλος Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας σχετικά με την πιθανή προέλευση του ραδιενεργού στοιχείου, μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν επιβεβαιώσεις και η ανάληψη της ευθύνης του περιστατικού αλλά μία σύγκλιση όσον αφορά το επικρατέστερο σενάριο», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Χρήστος Χουσιάδας . Ο κ. Χουσιάδας διαβεβαίωσε με τρόπο κατηγορηματικό ότι δεν υπάρχει στη χώρας μας θέμα Δημόσιας Υγείας. «Η παρακολούθηση συνεχίζεται συστηματικά. Όσον αφορά τα ευρήματα, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει από τις αρχές Οκτωβρίου, η ανίχνευση αυτού το ραδιοϊσοτόπου στη χώρα μας έχει παύσει. Έτσι και αλλιώς ήταν σε ποσότητες πολύ χαμηλές. Αυτά τα ευρήματα συγκλίνουν και με αυτά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών», τόνισε.

Καθώς απουσιάζει η τεκμηριωμένη ανάληψη ευθύνης για το συμβάν που προκάλεσε τη διαρροή ρουθηνίου, οι Γαλλικές και οι Γερμανικές Αρχές έχουν κάνει κάποιους εξιδικευμένους υπολογισμούς, τους οποίους έχουν προανακοινώσει και έχουν προωθήσει τα επικρατέστερα σενάρια. «Το επικατέστερο πάντως είναι η διαρροή από κάποια εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων, ωστόσο επιμένω στη λέξη σενάριο και αυτό γιατί για να γίνει το σενάριο πραγματικότητα θα πρέπει να έχουμε τεκμηριωμένη ομολογία και αποδείξεις» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. «Φάνηκε κάτι τέτοιο με τις ανακοινώσεις της Ρωσικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι οποίες αργότερα διαψεύστηκαν από μία άλλη σημαντική Ρωσική Αρχή τη Rosatom», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χουσιάδας επισήμανε ότι και στην Ελλάδα υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης της ραδιενέργειας στο περιβάλλον, σύστημα το οποίο μπορούμε να παρακολουθούμε όλοι και on line με ένα κλικ στον υπολογιστή. «Ε’ίναι ένα τηλεμετρικό σύστημα παρακολούθησης στο περιβάλλον με 24 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, με τους πιο πολλούς από αυτούς στη Βόρεια Ελλάδα, για προφανείς λόγους» και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει και ένα πιο εξειδικευμένο σύστημα για να πιάνει ιχνοστοιχεία, μικρότερες ποσότητες, το οποίο βέβαια δεν λειτουργεί on line αλλά εργαστηριακά » .

Το ζήτημα που προκάλεσε την ανησυχία των Ευρωπαϊων για τις πιθανές επιπτώσεις πυροδότησε αρκετά σενάρια στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Χρήστος Χουσιάδας.

« Η ύπαρξη τέτοιων τεχνικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα μπορεί να συμβεί με κάποια σενάρια. Το πρώτο σενάριο είναι η έκλυση από μονάδα παραγωγής τέτοιων ραδιοϊοτόπων, από ατύχημα, μονάδες ωστόσο που είναι χρήσιμες καθώς αυτά χρησιμοποιούνται σε θεραπείες ιατρικές. Ένα δεύτερο σενάριο είναι η διαρροή τους από κάποια εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων γιατί το ρουθήνιο είναι ένα προϊόν σχάσης. Όταν γίνεται επεξεργασία, για παράδειγμα, εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων. Άλλο πιθανό σενάριο είναι ατύχημα σε εγκατάσταση ανακύκλωσης παλαιών μετάλλων, μέχρι και το ευφάνταστο σενάριο καταστροφής δορυφόρου στην ατμόσφαιρα καθώς τέτοια ισότοπα σε μπαταρίες δορυφόρων. Κάποια από τα σενάρια αυτά θεωρούνται επικρατέστερα και κάποια έχουν αποκλειστεί», κατέληξε ο κ. Χουσιάδας.

Συνέντευξη στον Σ. Κυριακίδη

Επιμέλεια Ε. Μπιμπίκου

 

Read previous post:
Πρόστιμο της UEFA στον Απόλλωνα

Η UEFA ενημέρωσε σήμερα, μέσω της κυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, τον Απόλλωνα για ποινή που επέβαλε η πειθαρχική επιτροπή της σε...

Close