Κάθε πρόοδος γεννάει μια νέα ελπίδα που εξαρτάται από τη λύση ενός καινούργιου προβλήματος. Ο φάκελος δεν κλείνει ποτέ. -Claude Levi-Strauss, 1908 - 2009, Γάλλος ανθρωπολόγος

Επίκαιρο: Ο Γερμανός που μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

20 Σεπτέμβριος, 2017

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Αυτό είναι κάτι που οι δανειστές γνωρίζουν αλλά επιλέγουν να προσπεράσουν για την ώρα. Όμως μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών, η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δη της ελληνικής οικονομίας θα ανοίξει για τα καλά και πολλά ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι για επανεξέταση.

Το πόσο σκληρή θα είναι η στάση της Γερμανίας και το κατά πόσο θα συνταχθεί και θα στηρίξει το ΔΝΤ ή την ελληνική κυβέρνηση, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα ποσοστά που θα λάβει το FDP, το φιλελεύθερο κόμμα του Κρίστιαν Λίντνερ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστό 9% και αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης από την Άγκελα Μέρκελ. Όμως ο Λίντνερ έχει δηλώσει ρητά πως προκειμένου να συνεργαστεί με τη Μέρκελ θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.

Δεδομένου ότι ο Λίντνερ διατυμπανίζει πως θέλει να εμποδίσει την μετατροπή ενός μελλοντικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης σε αγωγό παροχής χρημάτων από τους γερμανούς φορολογούμενους σε άλλες χώρες-μέλη ενώ κατηγορεί τον Β. Σόιμπλε ότι είναι υπερβολικά υποχωρητικός στο θέμα (!), μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε αυτόματα τη μετεκλογική σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και την προσέγγιση του ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Κάτι τέτοιο θα ασκούσε αφόρητη πίεση στον Α. Τσίπρα αφού ΔΝΤ και Ευρώπη θα ζητούσαν νέα, σκληρά μέτρα, προκειμένου εκγρίνουν μία ακόμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ειδικά αν αυτό συνεπάγονταν και κούρεμα και θα άνοιγε το δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Όμως ακόμη και αν το FDP τελικά συνεργαστεί με την Α. Μέρκελ αποδεχόμενο να μην αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και μόνο η παρουσία του θα ανάγκασε την Καγκελάριο να σκληρήνει της στάση της με την ελληνική κυβέρνηση.

Τί άλλο, εξάλλου, θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τη συνεργασία με ένα κόμμα που πέρα από τη βασική του θέση ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του ονομαστικού κουρέματος ταυτόχρονο Grexit ενώ καταδίκασε και την εκταμίευση της πρόσφατης δόσης των 8,5 δις ευρώ, υποστηρίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μεταρρυθμίσεις.

Πάνος Παναγιώτου*

 

*Ο Πάνος είναι αναλυτής και δημιουργός ρομποτικών συστημάτων ανάλυσης των χρηματιστηριακών αγορών. Το πιο πρόσφατο σύστημα του, με την εμπορική ονομασία DomiStock, υποστηρίζεται από την Reuters Financials, διατίθεται από την Innovative Market Technologies στις ΗΠΑ και σε 90 χώρες και επιλέχθηκε ως ο Ρομποτικός Σύμβουλος Αναφοράς σε διεθνή ερευνητική εργασία για τη διαδραστικότητα Ρομπο-Συμβούλων και Ιδιωτών Επενδυτών, στο τμήμα Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) του πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.

Αναλύσεις και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στο Bloomberg, στον Economist, στο BBC, στο NHK (Ιαπωνία), σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ και στις εγκυρότερες γερμανικές εφημερίδες. Είναι συχνός καλεσμένος σε πληθώρα οικονομικών τηλεοπτικών εκπομπών, έχει συνεργαστεί με την ιδιότητα του ως αναλυτής με την εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο” στο Mega Channel (2010-2011), με την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΙ (2012-2015), ενώ είναι τακτικός καλεσμένος της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη στον Ant1 (2016-2017) και στην κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο (ΕΡΤ1 –  ΕΡΤ3).

Έχει κάνει έρευνα στην ενσωμάτωση της ποσοτικής ανάλυσης και μαθηματικών, στατιστικών και υπολογιστικών μοντέλων στην χρηματιστηριακή ανάλυση και έχει εκπαιδεύσει ιδιώτες και επαγγελματίες επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Σπούδασε χρηματοοικονομικά μαθηματικά στο πανεπιστήμιο Portsmouth στην Αγγλία και νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι κάτοχος μίας σειράς πιστοποιήσεων / διπλωμάτων με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και μεταξύ άλλων στη Χρηματοοικονομική Μηχανική και Διαχείριση Κινδύνων – Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Αποτίμηση Περιουσιακών Στοιχείων – Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Προηγμένες Στατιστικές – Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Μακροοικονομετρική Πρόβλεψη – ΔΝΤ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ανάλυση Εμπορικού Real Estate – Moody’s, Τραπεζικά Οικονομικά και Οικονομικά του Χρήματος – Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Στατιστική για την Επιστήμη των Δεδομένων και την Ανάλυση – Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Χρηματοπιστωτικές Αγορές – Πανεπιστήμιο Yale, Στατιστική Ανάλυση και Μαθηματική Βελτιστοποίηση – Πανεπιστήμιο MIT, Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης.

 

Read previous post:
Μπορούν Macron και Merkel να προωθήσουν το σχέδιο για την Ευρώπη;

Από τη γαλλική άποψη, οι επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία είναι ουσιαστικά το δεύτερο στάδιο μιας διαδικασίας που ξεκίνησε με...

Close