Ο κ. Ρίγκαν θα αυξήσει τους φόρους, και το ίδιο θα κάνω κι εγώ. Αυτός δε θα σας το πει. Εγώ μόλις το είπα. - Walter Mondale (υποψήφιος πρόεδρος των Η.Π.Α. που ηττήθηκε από τον Ronald Reagan)

Ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, μοναχός Επιφάνειος, στο «Ελληνικό Συμπόσιο – Γευσιγνωσία Κρασιού»

20 Ιούνιος, 2018

Είναι αυθεντικός, όπως και η μαγειρική του. Αυθόρμητος, χαμογελαστός, ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, μοναχός Επιφάνειος, δεν υπερβάλλει, δεν ωραιοποιεί την «τέχνη του». Μέσα από αυτήν προσφέρει μαθήματα ζωής.

«Η μαγειρική είναι ένας από τους καλυτέρους τρόπους για να δείξεις πόσο αγαπάς και πόσο εκτιμάς τον συνάνθρωπο σου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που τον συνάντησε στα Τίρανα να στηρίζει την προώθηση των ελληνικών κρασιών στην αλβανική αγορά.

Φέτος, ο μοναχός Επιφάνειος συμπληρώνει 45 χρόνια στο Άγιο Όρος. Πήγε εκεί από το χωριό του, στην Καβάλα, το 1973, όταν τελείωσε το Λύκειο. «Πέρα από τις προσευχές και τον κύριο στόχο του μοναχού, που είναι η προσπάθεια να αναδείξει τον εαυτό του, την ψυχή του και το πνεύμα του, για να ενωθεί με τον Θεό, να βοηθήσει τους συνανθρώπους του με το παράδειγμα και τον λόγο του» λέει.

Παράλληλα με τη μαγειρική ασχολείται με την αμπελουργία. Το 1993, «ανέστησε» τον αμπελώνα που υπήρχε στην περιοχή πριν από 10 αιώνες. «Υπάρχει χειρόγραφη διαθήκη του Αγίου Αθανασίου, που έκτισε τη Λαύρα, όπου αναφέρει ότι καθάρισε την περιοχή και φύτεψε αμπέλια και ελιές. Εκεί έγινε και το πρώτο κρασί για τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας και το λάδι για την εκκλησία και τις ανάγκες σίτισης των μοναχών» αναφέρει και προσθέτει: «Τα κρασιά που παράγει το οινοποιείο μας, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι συνδυασμός παράδοσης και εξέλιξης. Αυτή την στιγμή έχουμε πέντε ετικέτες, ανάμεσά τους το γλυκό, το νάμα, που χρησιμοποιούμε στη θεία λειτουργία».

Στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, η σίτιση των μοναχών είναι αυστηρή. Δεν τρώνε κρέας. Η μοναστηριακή κουζίνα είναι υψηλής διατροφικής αξίας, λέει ο μοναχός Επιφάνειος και εξηγεί: «Μαγειρεύουμε ψάρια και θαλασσινά, όπως χταπόδια, σουπιές, καλαμάρια, γαρίδες. Επίσης, λαχανικά, όσπρια… Θα λέγαμε ότι είναι ένα είδος μεσογειακής διατροφής. Αλλά η μοναστηριακή κουζίνα, η κουζίνα του Αγίου Όρους, είναι κάτι περισσότερο από μεσογειακή, γιατί ακολουθεί τους κανόνες της νηστείας, που επιβάλλουν πολλές μέρες στον χρόνο να τρώμε φαγητό χωρίς λάδι. Και είναι αυτή η αρμονία. Μέσα στον ετήσιο εορταστικό κύκλο υπάρχει ένας κύκλος διατροφής. Για παράδειγμα, πριν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ή τον Δεκαπενταύγουστο. Είναι μια αποτοξίνωση αυτό. Σήμερα, το επιβάλλουν οι διαιτολόγοι, οι γιατροί, αλλά αυτό η εκκλησία το είχε προβλέψει από τον 4ο μ.χ αιώνα. Έχω γράψει ένα βιβλίο, «Η μαγειρική του Αγίου Όρους», που έχει μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες. Παλιότερα μαγείρευα για ένα μοναστήρι. Τώρα μαγειρεύω για τις μεγάλες γιορτές. Της Παναγίας, τον δεκαπενταύγουστο. Συνήθως για περίπου 1.500 ανθρώπους».

Read previous post:
Η CSU αντιδρά στη συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη

Η συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το ζήτημα του προϋπολογισμού της ευρωζώνης δυσαρεστεί βαθιά τη δεξιά...

Close