Είναι ευκολότερο να πολεμάς για τις αρχές σου παρά να ζεις σύμφωνα μ’ αυτές. Alfred Adler (1870-1937 , Αυστριακός ψυχίατρος)

Nέο τουριστικό προϊόν «στα βήματα του Χο Τσι Μινχ»

25 Απρίλιος, 2018

 

Όταν το 1965 ο δημοσιογράφος Σόλων Γρηγοριάδης επισκέφθηκε το Βιετνάμ ως πολεμικός ανταποκριτής, συνάντησε τον πατέρα του Βιετναμέζικου έθνους Χο Τσι Μινχ υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας για μια συνέντευξη στο ημίφως. Δύο προβολείς φώτιζαν τον δημοσιογράφο και ανάμεσά τους ακούστηκε η φωνή του συνεντευξιαζόμενου να τον ρωτά από που κατάγεται. Στο άκουσμα της λέξης «Έδεσσα», ο Χο Τσι Μινχ ρώτησε και πάλι: «είστε από την πολιτεία των νερών και των κερασιών»; Ο Έλληνας δημοσιογράφος σηκώθηκε από τη θέση του και οι δύο άνδρες χαιρέτισαν και πάλι ο ένας τον άλλον, ακόμη πιο θερμά, όπως συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι που συναντιούνται διαπιστώνουν ότι γνωρίζονται από παλιά. Ήταν τότε που ο Χο Τσι Μινχ αποκάλυψε ότι γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της Έδεσσας -και όχι μόνο- καθώς κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό και πέρασε από την Έδεσσα που τότε λεγόταν Βοδενά από τα φημισμένα της κεράσια…

Η κουβέντα, μάλιστα, περιείχε ακόμη και λεπτομέρειες για τον κάμπο της Έδεσσας αλλά και αναφορές του θρυλικού ηγέτη του Βιετνάμ στην υγρασία του τόπου που του θύμιζε την πατρίδα του. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ήταν μάγειρας και φωτογράφος στο Γαλλικό στρατό και ακολούθησε συζήτηση για το παλιό νοσοκομείο, όπου ακόμη και σήμερα υπάρχει στην αυλή του ένα δέντρο, το Κίνκο Μπι Λόμπα, με προέλευση από την Ινδοκίνα το οποίο φύτεψαν στρατιώτες της στρατιάς της Ανατολής, ανάμεσά τους και Βιετναμέζοι, για θεραπευτικούς σκοπούς.

   Τα στοιχεία αυτά μπορεί να μην αναφέρθηκαν σε όσα δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Ακρόπολη» και «Μακεδονία», όταν ο Σόλων Γρηγοριάδης επέστρεψε στην Ελλάδα, όμως ο ίδιος τα εκμυστηρεύτηκε στον Τρύφωνα Σιβένα, μακρινό εξάδελφο και φίλο του, που πολλά χρόνια αργότερα τα αποκάλυψε στα στελέχη του Δήμου Έδεσσας, τα οποία άρχισαν να αναζητούν τις πτυχές αυτής της ιστορίας. «Ο Σόλων Γρηγοριάδης ακολούθησε τη συμβουλή του ηγέτη του Βιετνάμ να μην τα αποκαλύψει όλα αυτά τότε, για να προστατευτεί ο ίδιος ο δημοσιογράφος και η οικογένειά του καθώς εκείνο τον καιρό ο Χο Τσι Μινχ θεωρούνταν κάτι σαν τον Μπιν Λάντεν του σήμερα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος πολιτιστικού τουρισμού του Δήμου Έδεσσας, Ευάγγελος Κυριακού.

   Ο ίδιος, παραθέτοντας τις πληροφορίες που συνέλεξε μαζί με τον Αλέξανδρο Καπλάνη, επισημαίνει ότι οι προσπάθειες του Δήμου Έδεσσας σήμερα εστιάζονται στη δημιουργία μιας τουριστικής διαδρομής στα βήματα του Χο Τσι Μινχ, με σκοπό την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος από την Ασία και την αξιοποίηση της δυναμικής που διαμορφώνεται.

   Αντιπροσωπεία του Δήμου Έδεσσας στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ

   «Πριν από δέκα μέρες, αντιπροσωπεία του Δήμου Έδεσσας επισκέφθηκε τη γενέτειρα πόλη του ηγέτη του Βιετνάμ, Νι Αν, ενώ στα τέλη Μαρτίου ο Δήμος Έδεσσας παρουσίασε σχετική πρόταση με τίτλο «τα βήματα του Χο Τσι Μινχ στην Ελλάδα» και συμμετείχε στην τουριστική διοργάνωση «Outbound travel Bazaar» με θέμα «Η Ελλάδα συναντά την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ», που πραγματοποιήθηκε στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και στο Ανόι του Βιετνάμ» τονίζει ο κ. Κυριακού.

   Επιπλέον γνωστοποιεί ότι και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με απόφασή της θέτει υπό την αιγίδα του υπουργείου όλες τις δραστηριότητες του Δήμου για την προβολή της πόλης ως τουριστικού προορισμού για τις χώρες της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ. Παράλληλα έχει ληφθεί απόφαση στον δήμο για την αδελφοποίησή του με την πόλη Νι Αν και τη δημιουργία πάρκου ειρήνης και φιλίας των λαών στη μνήμη του Χο Τσι Μινχ δίπλα στη μεραρχία της Έδεσσας.

   «Επιδιώκουμε τη δημιουργία μιας θεματικής διαδρομής που θα σχετίζεται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και θα περιλαμβάνει όλα τα σημεία στα οποία φέρεται να υπήρχαν στρατιώτες από το Βιετνάμ. Στόχος είναι η ανάδειξη του ειρηνικού έργου της στρατιάς της Ανατολής, που διαμορφώθηκε εκείνη την περίοδο στην περιοχή της Μακεδονίας, και ειδικότερα στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Έδεσσας, της Βέροιας και της Σιάτιστας που ουσιαστικά απαρτίζουν το Μακεδονικό Μέτωπο, όπως λέγεται γενικότερα στη βιβλιογραφία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» προσθέτει ο κ. Κυριακού.

   Συνεργασία και με τον δήμο Βέροιας

   Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Βέροιας σε ζητήματα τουρισμού, Γιάννης Βαλαχής, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι και η Βέροια συμμετέχει στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται γύρω από τις μάχες που διαδραματίστηκαν στην Μακεδονία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πέρασμα του Χο Τσι Μινχ από την Ελλάδα. «Κάθε πόλη έχει να παρουσιάσει προσωπικότητες μέσα από τουριστικούς οδηγούς, τουριστικές διαδρομές, μουσεία που δημιουργεί ή ιστορικούς χώρους που ανακαινίζει και προβάλει. Αυτή η διεθνής εμπειρία μπορεί να αποτελέσει οδηγό ώστε να γίνει κάτι αντίστοιχο και στις πόλεις της Έδεσσας και της Βέροιας» σχολιάζει, από την πλευρά του, ο καθηγητής διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Φώτης Κιλιπίρης, με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό στη Βέροια.

   Π. Γιούλτση

   *Τη φωτογραφία που παραχώρησε ο Ευάγγελος Κυριακού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο κέντρο της φωτογραφίας απεικονίζεται ο Τρύφωνας Σιβένας ανάμεσα στον πρώτο πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα Μπιν Βου και τη γραμματέα του. Στα αριστερά της φωτογραφίας εμφανίζεται ο πρώην βουλευτής και νομάρχης Προκόπης Σιβένας και στα δεξιά της ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και ο Ευάγγελος Κυριακού.

 

Read previous post:
Πιθανό να χάσει το Μουντιάλ ο Αλεξ Οξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν

Σημαντικό πλήγμα για την εθνική Αγγλίας, δύο μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ, αποτελεί ο σοβαρός τραυματισμός του Αλεξ Οξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν.

Close