Ο πολιτισμός αρχίζει με την Τάξη, αναπτύσσεται με την Ελευθερία και καταστρέφεται με το Χάος - Will Durant

Νέες τεχνολογίες διασφαλίζουν διαβίωση ηλικιωμένων με διαταραχές μνήμης

21 Νοέμβριος, 2017

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των πιλοτικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος INLIFE στο νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη διασφάλιση μίας όσο το δυνατόν αυτόνομης διαβίωσης σε ηλικιωμένους με ήπια γνωστική διαταραχή (διαταραχές μνήμης) μέσα από τη συνδρομή εφαρμογών των νέων τεχνολογιών. Μάλιστα, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος θα μπορέσουν να είναι διαθέσιμες στην αγορά τα προσεχή χρόνια.

Το πρόγραμμα INLIFE υλοποιείται σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου εφαρμόζεται με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και πιλοτικό κέντρο το νοσοκομείο «Παπανικολάου» με το διασυνδεόμενο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο λειτουργεί Ιατρείο Μνήμης επί σειρά ετών.

Οι τομείς εφαρμογών, οι οποίοι μελετήθηκαν κυρίως στους ασθενείς της χώρας μας, είναι:

– Η παρακολούθηση εξ αποστάσεως της υγείας μέσω αισθητήρων (βραχιόλι, οξύμετρο, πιεσόμετρο) με τις εφαρμογές Guardian Angel και Physical Activity Monitoring.

– Η εκτίμηση ικανότητας οδήγησης.

– Ο σχεδιασμός διαδρομής και υποστήριξη πλοήγησης.

– Νοητικά παιχνίδια.

Οι εμπλεκόμενοι γιατροί, που αποτελούν την ερευνητική ομάδα του προγράμματος, εκπαίδευσαν τους τελικούς χρήστες (ασθενείς και συγγενείς /επαγγελματίες φροντιστές τους) στη χρήση των λύσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, οι οποίες βασίζονται σε μία ηλεκτρονική ταμπλέτα που χορηγήθηκε στους ασθενείς για ένα διάστημα έξι μηνών και χρήση της εφαρμογής Guardian Angel. Δόθηκε, επίσης, στους συμμετέχοντες πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέσω ασύρματης σύνδεσης για το ίδιο χρονικό διάστημα, για να παρέχεται κάθε βοήθεια κατά τη χρήση των συστημάτων με τη συνδρομή τού τεχνικού προσωπικού ΕΚΕΤΑ.

Η εφαρμογή Guardian Angel αποτελείται από ένα βραχιόλι σε συνδυασμό με τη χρήση τάμπλετ. Πρόκειται, δηλαδή, για μία φορητή εφαρμογή, κατά την οποία μέσα από μία ψηφιακή πλατφόρμα γίνεται μέτρηση της φυσικής κατάστασης του χρήστη κατά την καθημερινή δραστηριότητά του με δυνατότητα πρόσβασης, τόσο από τον επαγγελματία υγείας, όσο και από τον συγγενή/φροντιστή. Η παρακολούθηση στην πλατφόρμα, χάρη στα δεδομένα που αποστέλλονται μέσα από το βραχιόλι που φορά ο χρήστης ή η χρήστρια με τον ειδικό αισθητήρα, αφορά βασικά στοιχεία, όπως καρδιακός παλμός, πίεση, ώρες ύπνου, βηματομέτρηση.

Read previous post:
Ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής στα Ιόνια Νησιά: Παρελθόν, παρόν και μέλλον

Εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές πολιτικές συνοχής στα Ιόνια νησιά: Παρελθόν, παρόν και μέλλον» διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η...

Close