Ξέρω πολλούς που δεν μπορούσαν όταν έπρεπε, επειδή δεν το έκαναν όταν μπορούσαν. Francois Rabelais, 1484-1553, Γάλλος συγγραφέας

Ν. Σοφιανός (ΚΚΕ): Καθαρή έξοδος σημαίνει κατάργηση όλων όσων μας φόρτωσαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης

17 Μάιος, 2018

«Η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ δεν αφορά τόσο το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, όσο την εργώδη προσπάθεια που καταβάλλεται για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» ανέφερε σε συνέντευξη του στην ΕΡΑ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επισήμανε, χαρακτηριστικά, ότι «τους καίει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση ώστε να μπουν σφήνα στους σχεδιασμούς της Ρωσίας στα Βαλκάνια» και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν θεωρεί παράγοντα σταθερότητας την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν θεωρεί ότι αυτή η λυκοσυμμαχία εγγυάται με τη συμμετοχή νέων χωρών την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Υπενθύμισε τον ρόλο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας «η προετοιμασία που κάνει το ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης για να παρεμποδίσει τους σχεδιασμούς της Ρωσίας δεν εγγυάται κανένα συμφέρον για τον λαό μας, ούτε για τους λαούς της περιοχής, ούτε εγγυάται την ασφάλεια και την σταθερότητα».

Είπε επίσης ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από τον ρόλο της χώρας ως σημαιοφόρου των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών, προσθέτοντας «είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια της κυβέρνησης, με τα καθημερινά συγχαρητήρια ΝΑΤΟϊκών και Αμερικάνων, για να επιταχύνει τους σχεδιασμούς της στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Μεσόγειο».

Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα εναι ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπει τη χώρα σε απέραντο ΝΑΤΟΐκό στρατόπεδο «στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης» ενώ την ίδια στιγμή η σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία «με τις πλάτες των ΝΑΤΟϊκών κάνει σουρωτήρι τον εναέριο χώρο του Αιγαίου».

Ο κ. Σοφιανός ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση «έφθασε στο αίσχος να θεωρεί «παράλληλη βία» τη διαδήλωση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας με 60 νεκρούς με την απροκάλυπτη σφαγή στην οποία προέβη το Ισραήλ».

«Μία εβδομάδα πριν υπήρξε συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου και εξέφραζε την ανησυχία του Ισραήλ για την ασφάλειά του. Σαν δεν ντρέπονται!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην επαναφορά του ερωτήματος για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι «οι ίδιοι μιλούν για οδικό χάρτη και μη αλλαγή του Συντάγματος, δηλαδή απάλειψης των αλυτρωτισμών που υιοθετούνται επίσημα από την ΠΓΔΜ και όλα αυτά για να μπουν στο ΝΑΤΟ» προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη συμφωνία.

Αναφορικά με την παραίτηση Σακελλαρίου είπε ότι με αφορμή και αυτήν αλλά και τον καυγά για τις επιρροές στα δικαστικά κέντρα εξουσίας φαίνεται ο ρόλος της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι το κουαρτέτο διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση νέους επαχθέστατους όρους για το μεταμνημονιακό μνημόνιο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, καθώς «υπάρχουν προνομοθετημένα μέτρα για το 2019 και το 2020 και όλα τα πακέτα των δεσμεύσεων σε συνδυασμό με την εσαεί ισχύ 1.000 και πλέον νόμων».

«Καθαρή έξοδος σημαίνει κατάργηση όλων όσων μας φόρτωσαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης για να συνοδεύουν την ανάπτυξη» είπε ο κ. Σοφιανός, αναφέροντας ότι η οικονομία έχει μπει σε ρυθμό αναιμικής ανάκαμψης, αλλά δεν αφορά τη σκληρή καθημερινότητα του λαού μας.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες όταν «θα έχει αρκετό υλικό για να παραμυθιάσει τον κόσμο με νέες αυταπάτες και όταν θεωρήσει ότι το timing την βοηθά να χτίσει ένα δίπολο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ σε δευτερεύοντα ζητήματα μιας και στα κύρια συμφωνούν και τους δεσμεύει τόσο η πολιτική που έχουν ψηφίσει και από κοινού όσο και το ότι σταθερά στηρίζουν τις βασικές επιλογές που αποτελούν την σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός μας».

Ο κ. Σοφιανός εξέφρασε, τέλος την αντίθεση του ΚΚΕ, τόσο στην κατάτμηση της Β’ Αθήνας, σημειώνοντας ότι «δεν προσφέρει τίποτα στα περί διαφάνειας, στόχος είναι να μοιράσουν την πίττα σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να γίνει και καλύτερη διάταξη των δυνάμεών τους» όσο και στην «αποπροσανατολιστική φιλολογία» της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το κύριο είναι να αντιδράσει ο λαός στη λαίλαπα.

Read previous post:
Βραβεύεται για την ανθρωπιστική του δράση ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Θ. Θεοδωρίδης

Ένας Έλληνας γιατρός που πήγε για πρώτη φορά το 2013 στην Τανζανία της Αφρικής, για να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες...

Close