Δεν μπορείς να ρωτάς τους πελάτες τι θέλουν και μετά να προσπαθείς να το φτιάξεις. Μέχρι να το φτιάξεις, θα θέλουν κάτι άλλο - Steve Jobbs

Μετά 5 χρόνια QE η Ιαπωνία επέστρεψε στην ύφεση

Στις αρχές του Οκτωβρίου του 2010 η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως θα εξέταζε την αγορά περιουσιακών στοιχείων ύψους 60 δισ. δολαρίων σε μία προσπάθεια να πιέσει την αξία του γεν έναντι του δολαρίου χαμηλότερα και να τονώσει την οικονομία της χώρας κάνοντας τις εξαγωγές της φθηνότερα. Αυτό ήταν το πρώτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δεν είχε καμία επιτυχία.

Τον Οκτώβριο του 2011 η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ένα δεύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αυτή τη φορά ύψους 66 δισ. δολαρίων. Ούτε αυτό είχε καμία επιτυχία.

Τον Απρίλιο του 2013 η Τράπεζα της Ιαπωνίας υπό την πίεση του πρωθυπουργού της χώρας Shinzo Abe προχώρησε σε ένα «πυρηνικό» πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεσμευόμενη να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία ύψους 712 δισ. δολαρίων ανά έτος. Μαντέψτε τι συνέβη: Το πρόγραμμα δε δούλεψε..

Φτάνοντας στο σήμερα, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως η χώρα επέστρεψε στην ύφεση το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 0,2%, όσο και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Με τα δύο διαδοχικά τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ να αποτελούν τον «επίσημο» ορισμό της ύφεσης, η Ιαπωνία από σήμερα έχει επιστρέψει για τα καλά πλέον στην κατάσταση που τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης υποτίθεται ότι θα απέτρεπαν.

Read previous post:
Οι Anonymous κηρύττουν τον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

Η ομάδα των χάκερς Anonymous κήρυξε τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με βίντεο...

Close