Τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα - Λόρδος Palmerston

Μέρκελ: Ο στρατηγικός στόχος επετεύχθη

24 Σεπτέμβριος, 2017

«Βεβαίως και ελπίζαμε να επιτύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», ομολόγησε στις πρώτες της δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης των Γερμανικών Ομοσπονδιακών Εκλογών η Άγκελα Μέρκελ. Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) συγκεντρώνει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 32,7% με 33,3% των ψήφων, καταγράφοντας σημαντικότατες απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2013, όπου είχαν συγκεντρώσει το 41,5% των προτιμήσεων. Η σημερινή επίδοση των χριστιανικών κομμάτων είναι μάλιστα η χειρότερη σε ομοσπονδιακές εκλογές από 1953.

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος, που έγινε δεκτή με τα θερμά χειροκροτήματα των υποστηρικτών της στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι ο στρατηγικός στόχος του κόμματός της, δηλαδή η εκλογική νίκη και ο σχηματισμός κυβέρνησης με το κόμμα της επικεφαλής, έχει επιτευχθεί. «Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση εναντίον μας», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας ότι το σημερινό αποτέλεσμα δεν είναι αυτονόητο μετά από 12 χρόνια διακυβέρνησης των CDU/CSU.

Η γερμανίδα καγκελάριος στάθηκε στην είσοδο για πρώτη φορά του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τρίτη δύναμη στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο με ποσοστά που φαίνεται ότι θα υπερβούν το 13%. Η Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για «μεγάλο καθήκον», θέτοντας ως στόχο να «ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους της AfD».

Σκιαγραφώντας τους στόχους της επόμενης τετραετίας δεσμεύθηκε να μεριμνήσει «πάνω από όλα για οικονομική ευημερία. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται να κρατήσουμε ενωμένη την ΕΕ και να χτίσουμε μια ισχυρή Ευρώπη. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Dpa, reuters, Άρης Καλτιριμτζής

Read previous post:
Aπώλειες για Μέρκελ, βαριά ήττα για Σουλτς, τρίτο το ακροδεξιό AfD

Nίκη της Χριστιανικής Ένωσης με 32,7% δείχνει το πρώτο επίσημο exit poll

Close