Το παπούτσι που ταιριάζει στον έναν, είναι στενό σε έναν άλλο. Δεν υπάρχει συνταγή για τη ζωή που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις - Karl Jung

Μελέτη για τη σχέση ποδοσφαίρου-άνοιας ξεκινά στην Αγγλία

23 Νοέμβριος, 2017

Μία μακρά αναμενόμενη μελέτη σχετικά με τους δεσμούς, ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και στην εγκεφαλική βλάβη θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας. 

Ο γιατρός που ισχυρίστηκε, ότι ο πρώην επιθετικός, Τζεφ Άστλ, πέθανε λόγω επαναλαμβανόμενου τραύματος της κεφαλής, θα είναι αυτός που θα… οδηγήσει την μελέτη. Ο Δρ Γουίλι Στιούαρτ, επισήμανε ότι η έκθεσή του αποσκοπεί στην «παροχή κάποιας κατανόησης των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του ποδοσφαίρου στην υγεία μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια».

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου του Νησιού «χαιρέτησε» με ανακούφιση και ικανοποίηση αυτή την εξέλιξη. «Πρόκειται για μια τεράστια μέρα για το ποδόσφαιρο», τόνισε ο άλλοτε αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, Άλαν Σίρερ.

Στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC, Άλαν Σίρερ: «Άνοια, ποδόσφαιρο και εγώ», ο παλαίμαχος στράικερ της Νιουκάστλ στάθηκε στην περίπτωση του Αστλ. Ο πρώην Άγγλος διεθνής παρουσίασε άνοια και πέθανε το 2002 σε ηλικία 59 ετών. Η έρευνα για τον θάνατό του ανέδειξε ότι τα επανειλημμένα χτυπήματα της δερμάτινης μπάλας στο κεφάλι είχαν συμβάλλει στον τραυματισμό του εγκεφάλου του.

Στη συνέχεια ανατέθηκε έρευνα από την FA και την Ένωση Eπαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA) αλλά αργότερα εγκαταλείφθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η οικογένεια του Αστλ έχει ζητήσει από τις αρχές ποδοσφαίρου να ξεκινήσουν ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα.

Ο Δρ Στιούαρτ διορίστηκε από την FA και την PFA, οι οποίες είχαν υποβάλλει αιτήσεις για την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας τον Μάρτιο. Η μελέτη που θα γίνει θα φέρει τον τίτλο:  «Η επιρροή του ποδοσφαίρου στον κίνδυνο δια βίου υγείας και το ρίσκο της άνοιας».

«Την περασμένη δεκαετία υπήρξαν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας μέσω της συμμετοχής σε αθλήματα επαφής, ωστόσο, ελλείπουν στοιχεία έρευνας για την υποστήριξη και την ποσοτικοποίηση αυτού του κινδύνου», τόνισε ο Γουίλι Στιούαρτ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Επαγγελματιών Παικτών, Γκόρντον Τέιλορ, πρόσθεσε: «Τα νευρολογικά προβλήματα σε μεταγενέστερη ζωή, τα οποία μπορεί να συνδέονται με διάσειση, τραυματισμούς στο κεφάλι και την κατεύθυνση της μπάλας, βρίσκονται στην ατζέντα μας τα τελευταία 20 χρόνια».

Από την πλευρά του ο Άλαν Σίρερ επισήμανε στο «BBC Sport»: «Όταν αναλογιστείτε τι είπε το 2002 ο εγκέφαλος και δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα, τότε ναι, είναι μια μεγάλη μέρα. Πέρασε πολύς καιρός και είμαι πανευτυχής που η FA και η PFA υποστηρίζουν την εκστρατεία, από την οποία θα μπορούμε να πάρουμε την απάντηση που χρειάζεται το ποδόσφαιρο.»

Ο διευθύνων σύμβουλος της FA, Μάρτιν Γκλεν, υποστήριξε: «Η νέα έρευνα θα είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες που έχουν ανατεθεί ποτέ στη μακροπρόθεσμη υγεία των πρώην ποδοσφαιριστών», ενώ κατέληξε: «Η άνοια μπορεί να έχει καταστροφικό αποτέλεσμα και, ως αρμόδιο όργανο του αγγλικού ποδοσφαίρου, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να αναθέσουμε μια σημαντική νέα μελέτη για να καταλάβουμε πλήρως εάν υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι που συνδέονται με το παιχνίδι.»

 

Read previous post:
Ο.Γεροβασίλη: «Η τέχνη είναι το μέτρο του κόσμου»

Έκφραση, συμμετοχή, οραματισμό, δημιουργικότητα -έννοιες που συχνά λείπουν απ την καθημερινότητα μας εντόπισε στις εγκαταστάσεις της 2ης  Art Thessaloniki Fair...

Close