Αυτός που ζει από τη μάχη με έναν εχθρό, έχει προσωπικό συμφέρον να διατηρήσει τον εχθρό του ζωντανό - Φρήντριχ Νίτσε

Με διαδρομές στο ιστορικό κέντρο γιορτάζονται οι Ευρωπαϊκές Μέρες Χειροτεχνίας

21 Απρίλιος, 2018

Με διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα Λαδάδικα, εκεί όπου συνυπάρχουν, εμπνέονται και δημιουργούν παραδοσιακοί και σύγχρονοι τεχνίτες και καλλιτέχνες, γιορτάζονται φέτος στην πόλη οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας.

Οι επαγγελματίες στην περιοχή άνοιξαν τις πόρτες των εργαστηρίων, στις 20 Απριλίου για ομάδες μαθητών και το Σαββατοκύριακο (21-22 Απριλίου) για το κοινό και τους δείχνουν τους χώρους εργασίας, συζητούν μαζί τους και τους αποκαλύπτουν τις τεχνικές τους. Οι επισκέψεις οργανώνονται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Χειροτεχνίας 2018, με θέμα «Δημιουργούμε σήμερα την κληρονομιά του αύριο».

«Έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δει κάποιος την αντίθεση στην περιοχή, υπάρχουν η σύγχρονη και η πιο παραδοσιακή χειροτεχνία, είναι μία περιοχή παλαιά και όμως βρίσκεται στο επίκεντρο της δημιουργικότητας» τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 fm, η αρχαιολόγος, μουσειολόγος, από την Υπηρεσία Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Άννα Καλλινικίδου.

Οι διαδρομές διοργανώνονται πιλοτικά για πρώτη φορά και συμμετέχουν 12 εργαστήρια, παραδοσιακά, όπως ζαχαροπλαστικής, κηροπλαστικής, αλλά και πιο σύγχρονα, όπως μεταποίησης αρωματικών φυτών και κατασκευής ποδηλάτων, ή design ή αρχιτεκτονικής.

Τα Λαδάδικα ήταν κυρίως σημαντικό εμπορικό σημείο εισόδου και εξόδου της πόλης. Κυρίαρχος ήταν ο εμπορικός χαρακτήρας της περιοχής. Είναι πιο πρόσφατη σε σχέση με την ιστορία της περιοχής η «κατάληψή» της από εργαστήρια, στην οποία συνέβαλαν η αλλαγή των οικονομικών και επαγγελματικών συνθηκών με την πάροδο των χρόνων, ανέφερε η κ. Καλλινικίδου.

Για να μπορέσει να αποτελέσει η εκδήλωση έμπνευση για το μέλλον, όπως είπε, την πρώτη μέρα έχουν οριστεί εκπαιδευτικές διαδρομές, ώστε οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να καταλάβουν τι πάει να πει σημερινή σύγχρονη χειροτεχνία και ίσως να την δουν ως προοπτική απασχόλησης. Όσοι συμμετάσχουν στις επισκέψεις μπορούν να «ανεβάσουν» την άποψή τους, ή υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο #JEMA2018.

«Οι επισκέπτες θα αναδείξουν διεθνώς τα εργαστήρια των Λαδάδικων, ίσως να είναι μία ευκαιρία επικοινωνίας, εξωστρέφειας της πόλης, αλλά και της συγκεκριμένης περιοχής» υπογράμμισε η κ. Καλλινικίδου.

Το Σάββατο (10:00-17:00) και την Κυριακή (12:00-15:00) η προσέλευση είναι ελεύθερη. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πηγαίνουν πρώτα στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, να δηλώνουν συμμετοχή και να παραλαμβάνουν έναν χάρτη με την προτεινόμενη διαδρομή. Στη συνέχεια, όταν θα επισκέπτονται τα εργαστήρια, θα πρέπει να δηλώνουν το ονοματεπώνυμο τους και θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν από κοντά τους τεχνίτες και τους καλλιτέχνες.

Οι επισκέψεις στα εργαστήρια των Λαδάδικων διοργανώνονται σε συνεργασία με τον ερευνητή Τάσο Καραπαναγιωτίδη και την ομάδα Explore Thessaloniki.

Το Δίκτυο Θεματικών Μουσείων συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Τεχνών και Χειροτεχνίας

«Στη Θεσσαλονίκη μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και άρα την παραγωγική δυναμική της περιοχής των Λαδάδικων» είπε η κ. Καλλινικίδου σημειώνοντας ότι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς φέτος συμμετέχει πιο ενεργά στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας και με το Δίκτυο Θεματικών Μουσείων.

Είναι εξαιρετική ευκαιρία αυτός ο θεσμός για να αναδείξουμε τόσο την παραγωγική ιστορία του κάθε τόπου, όσο και την άυλη πολιτιστική του κληρονομιά. Να δείξουμε τις παραγωγικές μας δυνατότητες, αλλά να προβάλλουμε και την πολιτιστική μας κληρονομιά με τρόπο αειφορικό κοιτάζοντας προς το μέλλον, πρόσθεσε.

Στο Μουσείο Μαστίχας Χίου διοργανώνονται εργαστήρια βοτσαλωτού δαπέδου για εφήβους και για ενήλικες, που είναι μία τεχνική κατασκευής δαπέδων που κοσμούν τις εκκλησίες της Χίου και τις αυλές των αρχοντικών του Κάμπου και διακοσμητικών γεωμετρικών σχημάτων, «ξυστών» που αποτυπώνονται στους εξωτερικούς τοίχους κτηρίων και κατοικιών του χωριού Πυργί.

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του ΠΙΟΠ, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (ΙΛΜΚ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου (ΕΦΑΚΟΡ) συνδιοργανώνουν δράση, στην οποία οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν το κορινθιακό έθιμο «το ψυχοκέρι» και θα παρακολουθήσουν αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από κηροπλάστη της Κορίνθου.

Δύο αξιόλογοι δημιουργοί κοσμημάτων, παρουσιάζουν την τέχνη της κοσμηματοποιίας από το σχέδιο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα εμπνεόμενοι από πρότυπα και τεχνικές της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς που έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα.

Η ιστορική Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας και το ΠΙΟΠ γιορτάζουν τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας παρουσιάζοντας εικαστική έκθεση κοσμήματος των σπουδαστών της Σχολής με παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Τεχνών και Χειροτεχνίας (www.journeesdesmetiersdart.fr/) ξεκίνησαν από τη Γαλλία το 2002 και καθιερώθηκαν ως ετήσιος θεσμός σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες γιορτάζονται κάθε άνοιξη.

Κ.Γιαννίκη

*Πηγή φωτογραφίας: ΠΙΟΠ

 

Read previous post:
Φωκίδα: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους

Ένας άνδρας έχασε τη ζωή του και ένας τραυματίστηκε έπειτα από την πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους στην περιοχή Σκάλωμα Φωκίδας, πριν...

Close