Μάργκαρετ Θάτσερ, γ. 1925, Βρετανίδα πρωθυπουργός. Το είπε 10 χρόνια πριν γίνει πρωθυπουργός. 

M. Λεπέν: Το Εθνικό Μέτωπο θα ανασυγκροτηθεί χωρίς δυσκολία, μετά την παραίτηση του Φιλιπό

21 Σεπτέμβριος, 2017

Η Μαρίν Λεπέν, η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, δήλωσε ότι το κόμμα της θα ανασυγκροτηθεί μετά την σημερινή παραίτηση του Φλοριάν Φιλιπό, ο οποίος ήταν »το νούμερο 2″. Η ίδια είπε ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία εναντίον της ΕΕ και υπέρ της «εθνικής κυριαρχίας».

«Το Εθνικό Μέτωπο θα ανασυγκροτηθεί χωρίς δυσκολία. Υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι…», είπε η Λεπέν και πρόσθεσε ότι «σέβεται» την «απόφαση» του Φιλιπό, ενώ κατήγγειλε και τη στρατηγική «θυματοποίησης» που ακολουθεί εκείνος.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματός της, ο οποίος υπήρξε υποστηρικτής μιας σκληρής γραμμής κατά του ευρώ και είχε συντάξει το μανιφέστο για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, ανακοίνωσε το πρωί την παραίτησή του λόγω διαφωνιών στρατηγικής.

Αντί να ρίξει τους τόνους για την ΕΕ στον απόηχο της παραίτησής του, η Λεπέν είπε ότι θα συνεχίσει αυτή τη γραμμή.

«Η εθνική κυριαρχία είναι θεμελιώδης στον αγώνα μας. Θα συνεχίσουμε να αντιμαχόμαστε την ΕΕ με όλη την ψυχή μας γιατί είναι ένα εργαλείο για την εξόντωση και την εξαθλίωση των πολιτών μας».

Νωρίτερα σήμερα ο 35χρονος Φιλιπό, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το κόμμα, αυξάνοντας έτσι την προοπτική διάσπασης της ακροδεξιάς μετά την ήττα της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Εμφανίστηκε στη γαλλική τηλεόραση όπου και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, κάτι το οποίο φάνταζε όλο και πιο αναπόφευκτο καθώς η ένταση στη σχέση του με την Λεπέν είχε κλιμακωθεί.

Ο Φιλιπό, οι αρμοδιότητες του οποίου για την στρατηγική και την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος του αφαιρέθηκαν από την αρχηγό του αργά χθες το βράδυ αφήνοντάς του έτσι περιορισμένες επιλογές, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ότι δεν του αρέσει να παραγκωνίζεται.

«Δεν μου αρέσει να με περιπαίζουν. Ναι, φυσικά παραιτούμαι από το Εθνικό Μέτωπο», είπε.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλίας RTL, ο Μελανσόν πανηγύρισε για τις αναταραχές στους κόλπους της ακροδεξιάς.

«Τέλεια. Αυτή είναι η δουλειά της. Είναι τέλειο», είπε αναφερόμενος στην παραίτηση Φιλιπό. «Είναι ένα κόμμα που δεν μετράει καθόλου. Όσοι ήταν οργισμένοι αλλά δεν είναι φασίστες ας του γυρίσουν τις πλάτες και ας έρθουν μαζί μας».

Ο Ζερόμ Φουρκέ, ένας ειδικός στην ακροδεξιά στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop, δήλωσε ότι η αποχώρηση του Φιλιπό θα στερήσει το κόμμα από πρόσωπα με εμπειρία στη διαμόρφωση κομματικής πολιτικής, ειδικά αν υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις.

Πρόσθεσε όμως ότι μια έξοδος πιθανόν θα ήταν περιορισμένη και δεν θα περιελάμβανε πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του κόμματος.

«Εκείνοι που εγκαταλείπουν το Εθνικό Μέτωπο ή απομακρύνονται από αυτό καταλήγουν στο περιθώριο», είπε ο Φουρκέ.

Ο Φιλιπό εντάχθηκε στο κόμμα το 2011 και ανήλθε γρήγορα αναλαμβάνοντας την θέση του βασικού συμβούλου της Λεπέν και συντάσσοντας τόσο το προεκλογικό μανιφέστο του 2012 όσο και εκείνο του 2017.

Read previous post:
Τη Δευτέρα η τυπική επικύρωση εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ενέκριναν κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες οι Πρέσβεις των...

Close