Πόλεμος είναι όταν αλληλοσκοτώνονται άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, επειδή κάποιοι άλλοι, που γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν. - Paul Valery

Κείμενα και φωτογραφίες του Γιώργου Πούπη στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας

11 Οκτώβριος, 2018

«H φωτογραφία είναι μια στιγμιαία ρωγμή του συμβατικού χρόνου. Δεν κάνω ψυχογραφικά πορτρέτα. Δεν μ’ ενδιαφέρει η κατ’ επίφαση τραγικότητα του προσωπείου. Δίνουν αίσθηση ή μάλλον επίφαση σκηνοθεσίας τα πρόσωπα.  Δεν έχουν λόγια, δεν βγάζουν συναισθήματα οι φωτογραφίες μου. H φωτογραφία εξάλλου ξεπερνά τον λόγο» έλεγε σε συνέντευξη του ο φωτογράφος Γιώργος Πούπης -ο «βυζαντινιστής φιλόσοφος» όπως τον χαρακτήριζαν οι φίλοι του ίδιου και της τέχνης του.
Στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας μνημονεύεται επτα μήνες μετά το θάνατο του, η αισθαντική φωτογραφική ματιά του ιδιαίτερου αυτού καλλιτέχνη της φωτογραφίας.
Η έκθεση φωτογραφιών που Γιώργου Πούπη περιλαμβάνει 50 και πλέον ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες του μεγάλων διαστάσεων από ένα ταξίδι του στην Αίγυπτο στις αρχές της δεκαετίας του 80.
Στην ίδια έκθεση παρουσιάζονται πολλές από τις φωτογραφικές μηχανές του Γιώργου Πούπη, αλλά και κείμενά του από συνεντεύξεις που έδωσε σε εφημερίδες της εποχής.
Προσωπικός φωτογράφος του Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι, φωτογράφος δεκάδων λευκωμάτων για το Άγιον Όρος, την ανασκαφή της Βεργίνας, εραστής του φωτός και της Ελλάδας, ο Γιώργος Πούπης πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 69 ετών τον περασμένο Μάρτιο.
Εμβληματική μορφή της πόλης, επί 40 και πλέον χρόνια ο Πούπης ήταν γνωστότερος για την καταγραφή «εικόνων» του Αγίου Όρους, αστικών τοπίων, νησιών, ανθρώπων -ακόμα και εννοιών, όπως η πίστη και το αόρατο.
Η έκθεση των φωτογραφιών του Γιώργου Πούπη στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας θα είναι ανοιχτή καθημερινά για το κοινό ως τις 30 Νοεμβρίου.

Β.Χ 

Πηγή φωτογραφίας:  Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. 
 

Read previous post:
ΚΚΕ: Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε ξανά προεκλογικά τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε ξανά προεκλογικά τις γερμανικές αποζημιώσεις, όταν επί μια τετραετία δεν έκανε τίποτα ουσιαστικά για να τις...

Close