Οι Έλληνες δεν έχουν συνηθίσει να συζητούν, γι’ αυτό αλληλοσφάζονται. Ιωσήφ Στάλιν, 1879-1953, Σοβιετικός ηγέτης

Καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και υπεράσπιση της διαφορετικότητας

17 Μάιος, 2018

Η εμπέδωση της κουλτούρας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η εφαρμογή στην πράξη των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα για την ταυτότητα φύλου και την υπεράσπιση της διαφορετικότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης στέλνοντας το δικό του μήνυμα τόνισε: Η 17η Μαΐου, η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, έχει ιδιαίτερη και συμβολική σημασία. Ο λόγος; Πολλές χώρες δυστυχώς ακόμα και σήμερα ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ του ιδίου φύλου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων. Για την ενίσχυση αυτών των βασικών αξιών και δικαιωμάτων, ιδρύθηκε το 2004 στο Ευρωκοινοβούλιο μια ομάδα υψηλού επιπέδου για την προώθηση και υπεράσπιση της ισότητας των φύλων και της διαφορετικότητας, η οποία συνεργάζεται στενά με τα υπόλοιπα όργανα του ευρωκοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Επιπλέον ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Εδώ και τέσσερα χρόνια ως αντιπρόεδρος του ΕΚ, έχω αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου αυτής της ομάδας υψηλού επιπέδου. Υπό την προεδρία μου η ομάδα υψηλού επιπέδου υπέβαλε στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου ένα σχέδιο δράσης για την ισότητα των φύλων και την προστασία της διαφορετικότητας, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα κι υλοποιούμε εντατικά με φιλόδοξους στόχους. Επίσης ετοιμάζουμε αυτήν την περίοδο ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της προστασίας της διαφορετικότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιοποιώντας και αντίστοιχο πρόσφατο σχέδιο δράσης που ενέκρινε η ΕΕ. Αυτό το σχέδιο θα υπογραμμίζει μεταξύ άλλων τη ζωτική σημασία της καταπολέμησης της ομοφοβίας και τρανσοφοβίας, προκειμένου να οικοδομούμε καθημερινά ένα ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις εργασιακό περιβάλλον». Ακόμη, πρόσθεσε: «Οι ΛΟΑΤ+ κοινότητες έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα και τα άτομα ως πολίτες, όχι μόνο να συμμετέχουν στις πολιτικές διαδικασίες, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία χωρίς το φόβο του αποκλεισμού ή της ποινικής δίωξης. Οι ΛΟΑΤ+ στην Ευρώπη αλλά και οι διεθνείς κοινότητες, πρέπει να μπορούν να βασίζονται στη νομοθεσία και τη στρατηγική της ΕΕ για προστασία τους. Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με καθαρές μεγάλες πλειοψηφίες το ελληνικό κοινοβούλιο έχει υιοθετήσει μέτρα προς την αντίστοιχη κατεύθυνση κι αυτό είναι ένα βήμα ωρίμανσης και δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας. Καταλήγοντας σημείωσε: «Ως αντιπρόεδρος του ΕΚ δεσμεύομαι να συνεχίσω να εργάζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και διάλογο. Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις στην οποία θα προστατεύονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλες κι όλους».

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης επισήμανε: «Υπάρχει ένας πληθωρισμός παγκόσμιων ημερών, ωστόσο τέτοιου τύπου παγκόσμιες ημέρες που αφορούν κοινωνικές ομάδες που έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους νιώθοντας ότι τίθενται από την ίδια την κοινωνία και τον περίγυρό τους στο περιθώριο είναι σημαντικές ευκαιρίες ώστε συνολικά σαν κοινωνία να καταφέρουμε να διεκδικήσουμε την ισότητα σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε διαπιστώσει ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη στο πλαίσιο της διαφορετικότητας του σεξουαλικού προσανατολισμού και στο ζήτημα της ταυτότητας φύλου υπάρχει μία αύξηση εγκλημάτων μίσους. Τα εγκλήματα μίσους που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου συγκεντρώνουν τις περισσότερες καταγγελίες. Αυτό συμβαίνει είτε διότι τα περιστατικά αυτά αυξάνονται είτε διότι πλέον πολύς κόσμος ο οποίος υπόκειται σε αυτή τη βία έχει το θάρρος να καταγγείλει αυτά τα περιστατικά. Διαπιστώνουμε ακόμη, ότι ο ομοφοβικός λόγος αυξάνεται». Καταλήγοντας, τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί η μάχη από κοινού ώστε να εμπεδωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ελληνική κοινωνία. Το νομικό ζήτημα είναι σημαντικό αλλά το σημαντικότερο ώστε να επέλθει η αλλαγή στην κουλτούρα των ανθρώπων είναι η εμπέδωση της κουλτούρας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις βοηθούν, αλλά οι καθημερινές δράσεις κι η ενημέρωση είναι αυτή που μπορεί να λύσει το πρόβλημα».

Read previous post:
Νταμπίζας: «Όσοι μείνουν θα πρέπει να το θέλουν»

Ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά την «επόμενη μέρα» στον Παναθηναϊκό ήταν προς τους παίκτες ο Νίκος Νταμπίζας.

Close