Όλες οι αλήθειες αξίζουν να ειπωθούν, αλλά είμαστε εμείς που δεν αξίζουμε όλοι να τις ακούσουμε. Alfred Capus, 1858-1922, Γάλλος συγγραφέας

Ιταλία: Ο Μπέπε Γκρίλο φεύγει, ο Μπερλουσκόνι έρχεται;

Η απότομη προσγείωση του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στον πρόσφατο γύρο τοπικών εκλογών στην Ιταλία θα ήταν η μεγαλύτερη είδηση αν οι εκλογές δεν είχαν αναδείξει ως μεγάλο νικητή τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Συγκεκριμένα, ενώ ο Γκρίλο είδε το κόμμα του να συντρίβεται σε όλες εκτός μία από τις κύριες ιταλικές πόλεις από τον πρώτο γύρο, ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Μπερλουσκόνι πέρασε σχεδόν σε όλες τις πόλεις στο δεύτερο γύρο με ποσοστά που επιτρέπουν να ετοιμάζεται για μία σειρά νικών.

Το μήνυμα των ιταλικών τοπικών εκλογών είναι ότι ο αντισυστημικός λόγος του Γκρίλο δεν έχει πια την ίδια απήχηση που είχε στο παρελθόν, με τους Ιταλούς να νιώθουν πιο ασφαλείς οικονομικά και έτσι να στρέφονται προς συντηρητικές και γνωστές επιλογές όπως αυτή του Μπερλουσκόνι.

Παρόλα αυτά οι τοπικές εκλογές ανέκαθεν συγκέντρωναν μικρότερα ποσοστά ψήφων διαμαρτυρίας και με το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο να είναι ένα κατεξοχήν κόμμα διαμαρτυρίας ίσως το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών να μην είναι απόλυτα ενδεικτικό του τί μέλλει γενέσθαι στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας.

Δεν παύει, ωστόσο, να φανερώνει μία σημαντική κάμψη στη δυναμική του συγκεκριμένου κόμματος αλλά και μία σοβαρή και μετρήσιμη στροφή στον συντηρητισμό.

Αυτήν ακριβώς τη στροφή θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο Μπερλουσκόνι για να προετοιμάσει μία μεγάλη επιστροφή του στην ιταλική πολιτική σκηνή στα 80 του.

Τα μεγάλα προβλήματα σε μία τέτοια ενδεχόμενη επιστροφή θα είναι δύο: Το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι  δεν μπορεί να συμμετάσχει στις γενικές εκλογές του 2018 λόγω της απαγόρευσης από το δημόσιο αξίωμα εξαιτίας καταδικαστικής του απόφασης και το ότι η συμμαχία ανάμεσα στην Λίγκα του Βορρά και το Forza Italia που θριάμβευσε στις τοπικές εκλογές αναμένεται να συγκρουστεί στο θέμα της παραμονής στο ευρώ στις βουλευτικές, με τη Λίγκα του Βορρά να είναι πιθανό να επιμείνει σε αυτήν της τη ρητορική ενώ το Forza Italia του Μπερλουσκόνι  να απομακρυνθεί, κάνοντας δύσκολη την επιλογή ενός κοινού υποψηφίου.

Όπως και να έχει οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που ξεπερνά τα ιταλικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα και φαίνονται πιο μπερδεμένες από ποτέ.

Μιχάλης Φιλιππάκος

Read previous post:
Η «ακτινογραφία» του Ελληνικού: Πού και πότε δημιουργούνται οι νέες θέσεις εργασίας

Ολοένα και πιο κοντά βρίσκονται οι μπουλντόζες από την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μετά και την κατάθεση, την...

Close