Διαλεκτική σκέψη είναι η προσπάθεια να διασπάσουμε τον καταναγκασμό της λογικής με τα δικά της μέσα - Τέοντορ Αντόρνο

Ισχυρή νομική υποστήριξη του αγώνα απομάκρυνσης των μονάδων Ληνοπεραμμάτων από τον δήμο Μαλεβιζίου

16 Ιούλιος, 2018

«Ο αγώνας για την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων μονάδων από την – και επίσημα πλέον χαρακτηρισμένη από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Περιφέρειας Κρήτης – τουριστική περιοχή των Λινοπεραμμάτων, είναι μακρύς, επίπονος και δύσκολος. Με τις υπεύθυνες και προσεκτικά σχεδιασμένες ενέργειες, όμως, που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια ως Δημοτική Αρχή, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, την τοπική κοινωνία στο πλευρό μας και συσπειρωμένοι όσο ποτέ άλλοτε, αισιοδοξούμε για αίσια έκβαση του τιτάνιου αυτού αγώνα. Φυσικά και δεν επαναπαυόμαστε ούτε λεπτό, δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία ανάδειξης του θέματος να πάει χαμένη και εξετάζουμε κάθε δυνατό τρόπο αντίδρασης, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, απέναντι σε αυτούς που έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον έγκριτο νομικό Αντώνη Βγόντζα για τη συμμετοχή του, όπως επίσης και τον Πρόεδρο Μανώλη Αντωνογιαννάκη και όλα τα μέλη της επιτροπής για την προσήλωσή τους στον κοινό στόχο».

Στόχος η ακύρωση  των σχεδίων του υπουργείου Ναυτιλίας για έργα στα  Λινοπεράμματα

Με τη δήλωση αυτή ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης  σηματοδοτεί τη συνέχιση των προσπαθειών για ακύρωση των σχεδίων του Υπουργείου Ναυτιλίας για έργα στην περιοχή, κάτι που έχει απορριφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, τόσο ως ιδέα όσο και με τη μη έγκριση της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων αυτών. Στο Μαλεβίζι, κάτοικοι και δημοτική αρχή δεν δέχονται την επιβάρυνση στο ΑΗΣ (εργοστάσιο ΔΕΗ) Λινοπεραμμάτων. Σύμφωνα με τον δήμο, η ΔΕΗ σχεδιάζει να αναβαθμίσει το καλώδιο που θα επεκταθεί και θα φέρει ρεύμα στον ηλεκτρικό σταθμό της περιοχής και από εκεί θα διαχέεται στο δίκτυο μεταφοράς, μέσω της σημερινής μονάδας κατανομής. Σύμφωνα με τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής, ο σταθμός πρέπει να κλείσει και η περιοχή να απαλλαγεί από όλες τις απαρχαιωμένες και σκουριασμένες εγκαταστάσεις που αποτελούν -όπως συνεχώς επισημαίνει ο δήμαρχος- τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής.  

Συνάντηση δημοτικής αρχής με τον νομικό Αντώνη Βγόντζα

Ο κ. Μαμουλάκης και τα μέλη ειδικής επιτροπής συναντήθηκαν με τον νομικό Αντώνη Βγόντζα με στόχο να εξετάσουν το περιθώριο όλων των πιθανών αντιδράσεων, δεδομένου ότι έπειτα από σχετική συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου, η περιοχή των Λνοπεραμμάτων χαρακτηρίστηκε επίσημα στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Περιφέρειας Κρήτης ως τουριστική, την ίδια στιγμή που η νέα προτεινόμενη περιοχή μετεγκατάστασης της Κορακιάς  βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Μαλεβιζίου.

Η Δημοτική Αρχή, επισημαίνει ο κ. Μαμουλάκης, αντιδρά και ζητά την απομάκρυνση, προτείνοντας ταυτόχρονα και την ιδανικότερη λύση μεταφοράς των μονάδων αυτών. Συγχρόνως, δηλώνει ότι από κοινού φορείς, δημοτική αρχή και τοπικά συμβούλια δεν θα επιτρέψουν καμία εργασία αναβάθμισης των εγκαταστάσεων αυτών. Στη στάση αυτή του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου υποστηρικτές είναι η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και όλοι οι Δήμοι της Κρήτης μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, που με σχετικά ψηφίσματά τους έχουν υποστηρίξει τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής Μαλεβιζίου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά Υποσταθμό Υψηλής Τάσης κλειστού τύπου στη Δαμάστα

Μεταξύ άλλων ο δήμος ζητάει από την ΔΕΗ -για όποια έργα πραγματοποιήσει ώστε να μεταφέρει ρεύμα με καλώδιο από την περιοχή Κορακιά μέχρι τη Δαμάστα-  να μεταφέρει το ρεύμα με υπογειοποιημένο δίκτυο, τόσο για την ασφάλεια, όσο και για την αποφυγή υποβάθμισης του Περιβάλλοντος με ακόμη ένα «δάσος πυλώνων». Παράλληλα, ζητά  να είναι κλειστού τύπου (GIS) ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης που προγραμματίζεται για την περιοχή της Δαμάστα, σύμφωνα και με τα δεδομένα της Αττικής, όπου τοποθετούνται νέοι υποσταθμοί με ελάχιστες επιπτώσεις στο Περιβάλλον.
 «Όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, με τις υπεύθυνες και προσεκτικά σχεδιασμένες ενέργειες όμως που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια ως Δημοτική Αρχή, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, την τοπική κοινωνία στο πλευρό μας και συσπειρωμένοι όσο ποτέ άλλοτε, αισιοδοξούμε για αίσια έκβαση του τιτάνιου αυτού αγώνα. Φυσικά και δεν επαναπαυόμαστε ούτε λεπτό, δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία ανάδειξης του θέματος να πάει χαμένη και εξετάζουμε κάθε δυνατό τρόπο αντίδρασης, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, απέναντι σε αυτούς που έχουν άλλα σχέδια στο μυαλό τους», δηλώνει ο δήμαρχος τη περιοχής
 
Η οδός που συνδέει το Παγκρήτιο Στάδιο με την Αμμουδάρα ονομάζεται » Κωνσταντίνου Μητσοτάκη»

Στο μεταξύ μετά και από σχετική απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου τον Ιούνιο του 2017, θα πραγματοποιηθεί τελετή ονοματοδοσίας της ανώνυμης οδού που συνδέει το Παγκρήτιο Στάδιο με την Αμμουδάρα, σε οδός «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018, στις 8.30 το βράδυ.
Η τελετή θα γίνει παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη η ονοματοδοσία αφορά σε ελάχιστη ένδειξη τιμής στον Κρητικό πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, από έναν δήμο που έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι ξέρει να εκτιμά και να τιμά τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες που ανέδειξε η χώρα.

Μ. Λαμπαθάκης

Read previous post:
Μ. Σπυράκη: Η ΝΔ ζητά απαντήσεις για τα πραγματικά περιστατικά

«Η τεχνική εταιρία ΔΙΟΔΟΣ της οικογένειας Τσίπρα επιχείρησε να πάρει το 2012 ένα δημόσιο έργο ύψους 1.1 εκατ.

Close