Όταν η εξουσία ακολουθεί την κοινή γνώμη, είναι ισχυρή. Όταν την χτυπάει, τότε πέφτει. Alfred de Vigny, 1797-1863, Γάλλος συγγραφέας

Ιράκ: Θέμα ημερών η ανακατάληψη της ανατολικής Μοσούλης

9 Ιανουάριος, 2017

Οι ιρακινές δυνάμεις θα έχουν ανακαταλάβει ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Μοσούλης, μέσα σε «μερικές ημέρες», αποσπώντας την από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που πάντως συνεχίζει να ελέγχει μέρος των δυτικών συνοικιών του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου του Ιράκ.

Μία ημέρα αφότου γνωστοποιήθηκε ότι οι επίλεκτες αντιτρομοκρατικές μονάδες (CTS) έφθασαν στην ανατολική όχθη του Τίγρη ποταμού, ένας από τους αξιωματικούς τους είπε ότι η ανακατάληψη όλου του ανατολικού τμήματος δεν είναι πλέον παρά «ζήτημα ημερών».

Ο υποστράτηγος Αμπντουλγάνι Αλ Ασάντι είπε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι μονάδες οδεύουν να «περικυκλώσουν το πανεπιστήμιο της Μοσούλης», η πανεπιστημιούπολη του οποίου εκτείνεται ανατολικά του Τίγρη.

Την Κυριακή, αξιωματικοί δήλωσαν ότι οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να φθάσουν στο ανατολικό άκρο γέφυρας στον Τίγρη για πρώτη φορά μετά την έναρξη, στα μέσα του Οκτωβρίου, της ευρείας κλίμακας επιχείρησης για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και τα περίχωρά της.

Η γέφυρα, η οποία είναι απροσπέλαστη εξαιτίας των ζημιών που έχει υποστεί όπως και οι υπόλοιπες τέσσερις έχει «ανακαταληφθεί από τακτική άποψη».

Από τα μέσα του Οκτωβρίου οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σιίτες παραστρατιωτικοί που μάχονται στο πλευρό τους έχουν ανακτήσει πολλές συνοικίες του ανατολικού τμήματος της μητρόπολης, ωστόσο όλη η δυτική Μοσούλη παραμένει υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Η τζιχαντιστική οργάνωση έκτοτε έχει χάσει πολλά από τα εδάφη του Ιράκ από αυτά που είχε καταλάβει – είχε φθάσει να κατέχει σχεδόν το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας – και η Μοσούλη αποτελεί πλέον το τελευταίο μεγάλο της οχυρό.

Read previous post:
Μπόνους 15.000 ευρώ για συναινετικές αποχωρήσεις στη ΔΕΗ

Την πόρτα σε εργαζόμενους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης δείχνει η ΔΕΗ. Σε ανακοίνωσή της σήμερα, Δευτέρα, η διοίκηση της...

Close