Κάποιοι γεννιούνται Μεγάλοι, κάποιοι πετυχαίνουν τη μεγαλοσύνη, και σε κάποιους η μεγαλοσύνη έρχεται ουρανοκατέβατη. William Shakespeare, 1564-1616, Άγγλος δραματουργός

Η Βραζιλία ζει μέρες Ελλάδας με το χρέος της

Η Βραζιλία ακολουθεί πολιτική δημοσιονομικής διόρθωσης και αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα γνωστό στην Ελλάδα: το χρέος της απογειώνεται όσο η οικονομία της συρρικνώνεται.

Η οικονομική εξίσωση γίνεται πιο επικίνδυνη όταν σε αυτήν προστεθεί η μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος της χώρας και η εξαιτίας αυτής αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Προς το παρόν, μόνος «σύμμαχος» της χώρας στην αποπληρωμή του χρέους της είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος «τρέχει» με ρυθμούς της τάξης του 10%. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει πως η ονομαστική ανάπτυξη της οικονομίας κατά 7% δεν είναι παρά πραγματική συρρίκνωση κατά 3%. Έτσι, με το χρέος να έχει αυξηθεί κατά 15% το κλάσμα χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά αρκετές μονάδες, πλησιάζοντας στο 65% του ΑΕΠ από 59% μόλις πριν δύο χρόνια.

Δεδομένου ότι η Βραζιλία έχει μία αναδυόμενη οικονομία, το ποσοστό χρέους της κρίνεται, ήδη, υψηλό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι δε διαφαίνεται στον ορίζοντα μία έξοδος της χώρας από το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει επέλθει ενώ η ταχύτητα με την οποία έχει αρχίσει να αυξάνεται το χρέος, δηλαδή 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ανά δύο χρόνια, είναι πολύ ανησυχητική.

Μία θετική εξέλιξη για τη Βραζιλία θα ήταν το αμερικανικό δολάριο να αποδειχτεί πληθωρισμένο και η τιμή του να υποχωρήσει, επιτρέποντας στα εμπορεύματα και συνάμα στην οικονομία της να πάρουν μία ανάσα.

Αν, ωστόσο, αυτό δε συμβεί και τα εμπορεύματα παραμείνουν αποπληθωρισμένα, τότε είναι άγνωστο πότε και πώς η χώρα θα μπορέσει να ορθοποδήσει.

Read previous post:
Οι επενδυτές συνωστίζονται για να αγοράσουν δολάρια

Οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο συνωστίζονται για να αγοράσουν δολάρια ενόψει της πιθανής αύξησης των επιτοκίων από τη FED....

Close