Ένας από τους πιο κοινούς πειρασμούς ο οποίος όμως οδηγεί στις μεγάλες συμφορές είναι ο πειρασμός των λέξεων: «Όλοι έτσι κάνουν». Λέων Τολστόι, 1828-1910, Ρώσος συγγραφέας

Η Κίνα βήχει και ο κόσμος κινδυνεύει με γρίπη

Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό. Μεγαλύτερος καταναλωτής μίας σειράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών και ο σημαντικότερος αναδυόμενος παίκτης στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Είναι λογικό, αν μία τέτοια οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα να επηρεάζει και τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό;

Η πρώτη δίοδος επιρροής είναι το εμπόριο, με την Κίνα να έχει μειώσει στο 2015 τις εισαγωγές της κατά 4%, όταν το 2014 τις είχε αυξήσει κατά το ίδιο ποσοστό. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία αυτής της μείωσης αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι θα επηρεάσει αρνητικά το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Η δεύτερη δίοδος είναι μέσα από τα εμπορεύματα. Η Κίνα είναι ένας από τους κυριότερους καταναλωτές εμπορευμάτων στον κόσμο, κάνοντας το 50% των ετήσιων παραγγελιών σιδήρου, τσιμέντου και κάρβουνου διεθνώς και το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.

Η στροφή της μακριά από την ταχεία βιομηχανική επέκταση έχει αποδειχτεί ήδη εξαιρετικά αρνητική για τους εξαγωγείς εμπορευμάτων τους τελευταίους δώδεκα μήνες αλλά από την άλλη πλευρά έχουν ευνοήσει τους εισαγωγείς, που απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές.

Η Τρίτη δίοδος επιρροής είναι μέσω των άμεσων διεθνών επενδύσεων της Κίνας στις αναπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες ανέρχονται στο $1,5 τρις. Περαιτέρω επιβράδυνση της Κίνας θα προκαλούσε μείωση τους επηρεάζοντας τα εταιρικά κέρδη και προκαλώντας πιέσεις στις διεθνείς μετοχικές αξίες, αφαιρώντας, δυνητικά, από το παγκόσμιο ΑΕΠ από 0,2 μέχρι 0,7%.

Τελευταία σημαντική δίοδος επιρροής είναι μέσω των χρηματιστηριακών αγορών. Οι διεθνείς επενδύσεις στην Κίνα αγγίζουν το $1 τρις ενώ η χώρα είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Χόνγκ Κόνγκ και την Ταϊβάν. Μία παρατεταμένη χρηματιστηριακή κρίση θα μπορούσε να γίνει έντονα αισθητή, αρχικά, πρώτα στην Ασία και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέλος συγκεκριμένες αναπτυγμένες χώρες έχουν ιδιαίτερα μεγάλη έκθεση στην Κίνα με τη Μεγάλη Βρετανία να είναι εκτεθειμένη κατά $590 δις.

Συμπερασματικά, η Κίνα αυτήν την περίοδο βήχει και αυτό από μόνο του απειλεί την παγκόσμια οικονομία με γρίπη. Αν ο βήχας παραταθεί τότε η παγκόσμια οικονομία θα αποκτήσει ένα μόνιμο βαρίδιο που θα αφαιρεί περίπου 1-15% από το ΑΕΠ της και αυτό σε μία φάση που η ανάπτυξη της είναι ήδη χαμηλή.

Read previous post:
Η Fed θα συνεχίσει να μην εκπλήσσει τους επενδυτές

«Από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης η Κεντρική Τράπεζα έκανε τα πάντα που μπορούσε για αποφύγει να εκπλήξει τους επενδυτές...

Close