Είναι δύσκολο να φανταστούμε κάποιον πιο ανόητο ή πιο επικίνδυνο τρόπο να παίρνονται αποφάσεις από το να αναθέσουμε αυτές τις αποφάσεις στα χέρια ανθρώπων που δεν πληρώνουν κανένα τίμημα όταν κάνουν λάθος. - Τόμας Σόουελ

Η οικονομία της Νέας Υόρκης εξασθενεί και αυτό είναι κακή ένδειξη για τις ΗΠΑ

Στη διάρκεια της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης η διεθνής πρωτεύουσα του καπιταλισμού, η Νέα Υόρκη, χτυπήθηκε βάναυσα καταγράφοντας τη χειρότερη ύφεση από τον 1930.

Η ναυαρχίδα της οικονομίας της, ο τραπεζικός και ευρύτερος χρηματοοικονομικός της κλάδος, έφτασε στα όρια της κατάρρευσης και χρειάστηκε η μεγαλύτερη παρέμβαση στην ιστορία από την Τράπεζα της Νέας Υόρκης προκειμένου να μπει ένα φρένο στο τσουνάμι των πτωχεύσεων τραπεζών που την έπληξε.

Από το 2009 και μετά, όμως, όλα αυτά έγιναν παρελθόν και η οικονομία της Νέας Υόρκης, αν και ώριμη, επέστρεψε στην ανάπτυξη με το τραπεζικό σύστημα να αναστηλώνεται, τις επιχειρήσεις να ορθοποδούν, το χρηματιστήριο να απογειώνεται και τον κλάδο κατοικίας να αναρρώνει γοργά.

Το 2014, βρήκε τις τράπεζες επανακεφαλαιοποιημένες και ισχυρές και κερδοφόρες, με τα τραπεζικά μπόνους στα μεγαλοστελέχη της να ανέρχονται στα προ κρίσης επίπεδα.

Όλα αυτά μέχρι πέρυσι, καθώς φέτος τα στοιχεία για την κερδοφορία τους ήταν απογοητευτικά ενώ τα μπόνους πήραν την κατιούσα και εδώ είναι που αρχίζει το πρόβλημα, γιατί ο χρηματοοικονομικός / τραπεζικός κλάδος αντιστοιχεί στο 15% όλων των μισθών στη Νέα Υόρκη και όταν μπαίνει σε φάση συρρίκνωσης απειλεί να τραβήξει μαζί του ολόκληρη την οικονομία της.

Το κυριότερο, τα αίτια της αποδυνάμωσης των τραπεζών είναι πολλαπλά και έχουν να κάνουν τόσο με εσωτερικούς όσο και διεθνείς παράγοντες και μεταξύ άλλων την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της FED, την κατάρρευση των εμπορευμάτων και την επιστροφή των αποπληθωριστικών πιέσεων, την αποδυνάμωση της οικονομίας τη Κίνας και την ενδυνάμωση του δολαρίου.

Η εξασθένιση της οικονομίας της Νέας Υόρκης αποτελεί μία αρνητική ένδειξη για το σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου των ΗΠΑ και αν συνεχιστεί τότε κατ’ επέκταση για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας και έτσι και της παγκόσμιας οικονομίας.

Read previous post:
Τα Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία και οι στρατηγικές τους

Οι στρατηγικές κατανομής των περιουσιακών στοιχείων και διασποράς του κινδύνου στα χαρτοφυλάκια ακόμα και των μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών έχουν γίνει...

Close