Συντηρητικός είναι αυτός που πιστεύει ότι τίποτε δεν πρέπει να γίνεται για πρώτη φορά. Thomas Fuller, 1608-1661, Άγγλος στοχαστής

Η ύφεση στην Ιαπωνία είναι «τεχνική» και δε θα κρατήσει

Το ότι η οικονομία της Ιαπωνίας αντιμετωπίζει προβλήματα δεν αποτελεί είδηση. Η χώρα μοιάζει να έχει μπει σε μία αποπληθωριστική σπείρα που δεν τελειώνει ποτέ και ακόμη και το «υπερόπλο» της ποσοτικής χαλάρωσης ρεκόρ δεν έχει καταφέρει να την βγάλει από εκεί, πόσο μάλλον να βάλει τον πληθωρισμό σε ανοδική τροχιά.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά όσο φαίνονται αυτήν τη στιγμή. Αν και η οικονομία της έχει μπει, τεχνικά, σε ύφεση, αυτή είναι απίθανο να κρατήσει και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Το πρώτο στοιχείο που υποστηρίζει αυτήν τη θέση έρχεται από το δείκτη Markit/Nikkei PMI, ο οποίος αναρριχήθηκε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 16 μηνών, δηλαδή από τότε που η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε στην αύξηση του φόρου που έριξε την οικονομία στην τεχνική ύφεση που αντιμετωπίζει σήμερα. Τόσο η παραγωγή όσο και οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμούς που υποδεικνύουν επέκταση και όχι συρρίκνωση της οικονομίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει υποστηρικτικά δημοσιονομικά μέτρα το Δεκέμβριο, βοηθώντας την οικονομία να βγει από την ύφεση.

Ακόμη, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αρχίζει να ανακάμπτει ενώ η αύξηση του δολαρίου έχει λειτουργήσει ενισχυτικά της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας, ενισχύοντας το σενάριο επιστροφής στην ανάπτυξη.

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν πρόκειται να λύσουν το ιαπωνικό πρόβλημα του ανύπαρκτου πληθωρισμού και της χαμηλής ανάπτυξης και η αντιμετώπιση αυτών είναι θέμα μίας πολύ μεγαλύτερης συζήτησης. Όμως θα πρέπει να είναι αρκετά για να «ξεκολλήσουν» την οικονομία από την τεχνική ύφεση στην οποία έχει υποπέσει και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό, καθώς θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες ενισχυτικές της οικονομίας πολιτικές.

Περισσότερα στη κατηγορία Ανάλυση Επικαιρότητας
Τα πρακτικά της FED αλλάζουν το παιχνίδι στο δολάριο

Το δολάριο κατέγραψε ευρεία πτώση την Πέμπτη, υποχωρώντας έναντι όλων των βασικών ανταγωνιστικών του νομισμάτων, καθώς τα πρακτικά από την...

Close