Όταν νίπτει κανείς τας χείρας του σε μια σύγκρουση μεταξύ ισχυρών και αδυνάτων, δε σημαίνει ότι μένει ουδέτερος, σημαίνει ότι παίρνει το μέρος των ισχυρών. Paulo Freire, 1924-1997, Βραζιλιάνος παιδαγωγός

Η Γέλεν έκανε λάθος αλά Τρισέ και απειλεί τις ΗΠΑ με κρίση

19 Ιανουάριος, 2016

Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα είναι, εδώ και δεκαετίες, σε τέτοιο βαθμό αποτυχημένα και διεφθαρμένα που όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση ήταν το μόνο εύκολο να χρεωθεί εξ ολοκλήρου στη χώρα – μια που ξεκίνησε με ευθείες κατηγορίες από τον Γιώργο Παπανδρέου για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων του ελλείμματος από την κυβέρνηση της ΝΔ .

Το αποτέλεσμα ήταν να εξαντληθεί πάνω στην Ελλάδα η σκληρότητα της Ευρώπης αλλά και 6 χρόνια μετά οι Έλληνες να έχουν καταλήξει να πιστεύουν ότι είναι οι ίδιοι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι για την κρίση που τους χτύπησε και ότι οι Ευρωπαίοι είναι ανεύθυνοι.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν μεγάλη μερίδα ευθύνης για την κρίση της ευρωζώνης και δη και της Ελλάδας, έχοντας υποπέσει σε πληθώρα μεγάλων λαθών. Λάθη, όπως αυτό του Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τον Ιούλιο του 2011 προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, μεσούσης της ευρωπαϊκής και στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στην πιο άστοχη ίσως αύξηση επιτοκίων από αυτήν της FED το 1937, που είχε τραγικές συνέπειες για τις ΗΠΑ και τον κόσμο.

Η αύξηση επιτοκίων του Τρισέ επιδείνωσε την ευρωπαϊκή κρίση προκαλώντας χρηματοοικονομική σύσφιξη στην ευρωζώνη και σταματώντας κάθε δυναμική ανάπτυξης. Η ανεργία σκαρφάλωσε σε νέο ρεκόρ, οι χώρες σε κρίση βρέθηκαν σε δεινή θέση, οι τράπεζες επλήγησαν βάναυσα και χρειάστηκαν διάσωση από τον μετέπειτα διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και οι ακραίες πολιτικές δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τη δύναμη τους λαϊκίζοντας αισχρά. Όπως ήταν φυσικό, η αύξηση των επιτοκίων όχι μόνο δεν άντεξε στο χρόνο αλλά και αντικαταστάθηκε από την ακριβώς αντίθετη πολιτική, της νομισματικής και ποσοτικής χαλάρωσης, σε μία ένδειξη του πόσο δραματικά λάθος ήταν.

Λάθη σαν του Τρισέ, με ευρωπαϊκό διαβατήριο, υπήρξαν πολλά και η Ευρώπη τα πλήρωσε και συνεχίζει να τα πληρώνει. Δυστυχώς ένα τέτοιο λάθος ίσως έχει κάνει και η αμερικανική FED, η οποία φαίνεται να επέλεξε μία απολύτως ακατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Μία στιγμή όπου τα διεθνή αποθέματα εμπορευμάτων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με τις τιμές των εμπορευμάτων να καταρρέουν αποπνέοντας αποπληθωριστικούς ανέμους, με την Ιαπωνία να βρίσκεται σε ύφεση, την ευρωζώνη να αδυνατεί να αναπτυχθεί και να αντιμετωπίζει ανεργία σε ιστορικό ρεκόρ και παράλληλα τη χειρότερη έξαρση ακραίων πολιτικών δυνάμεων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κίνα στη χειρότερη οικονομική της κατάσταση στα τελευταία είκοσι χρόνια, μία σειρά αναδυόμενων κρατών σε κρίση και με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο δ’ τρίμηνο του 2015 να προβλέπεται μεταξύ 0,1% και 0,5%, δηλαδή σχεδόν μηδενική.

Και το χειρότερο, ίσως, όλων, σε μία χρονιά αμερικανικών εκλογών, όπου ο ένας εκ των δύο πιθανότερων υποψήφιων για το προεδρικό χρίσμα δεν είναι άλλος από τον επικίνδυνο για τις ίδιες τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο, Ντόναλντ Τραμπ.

Read previous post:
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ 19/01/2016 11:40

DomiStock Dominate the Stock Market Έκδοση για το Analitis.gr Copyright 2015: Panagiotou Ltd London, UK Αυτοματοποιημένο Εκπαιδευτικό Σχόλιο Χρηματιστηριακής Τεχνικής...

Close