Όταν νίπτει κανείς τας χείρας του σε μια σύγκρουση μεταξύ ισχυρών και αδυνάτων, δε σημαίνει ότι μένει ουδέτερος, σημαίνει ότι παίρνει το μέρος των ισχυρών. Paulo Freire, 1924-1997, Βραζιλιάνος παιδαγωγός

Οι αναταραχές στις αγορές θυμίζουν την κρίση του 2008

7 Ιανουάριος, 2016

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο μεγαλοεπενδυτής δισεκατομμυριούχος, Τζορτζ Σόρος και προειδοποιεί πως υπάρχουν σαφείς ομοιότητες μεταξύ των σημερινών αναταραχών με την κρίση του 2008.

Οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν μια μεγάλη κρίση και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, τόνισε ο Τζορτζ Σόρος, σε ομιλία του σε οικονομικό φόρουμ στη Σρι Λάνκα, υποστηρίζοντας πως η Κίνα «παλεύει» να βρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και η υποτίμηση του νομίσματός της μεταβιβάζει τα προβλήματα στις υπόλοιπες αγορές.

«Η Κίνα έχει ένα τεράστιο πρόβλημα προσαρμογής. Θα έλεγα ότι αντιστοιχεί σε κρίση. Κοιτάω τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπάρχει μια σοβαρή πρόκληση που μου θυμίζει την κρίση του 2008» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Σόρος, μεγάλη πρόκληση αποτελεί για τις αναδυόμενες αγορές η επιστροφή στα θετικά επιτόκια. Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών, νομισμάτων και εμπορευμάτων βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, ήδη από την πρώτη εβδομάδα του έτους, κι ένα αδύναμο γουάν αυξάνει τις ανησυχίες για την ευρωστία της κινεζικής οικονομίας, καθώς αυτή προσανατολίζεται προς την κατανάλωση και τις υπηρεσίες, μειώνοντας τις επενδύσεις και τη μεταποίηση.

Περίπου 2,5 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι έχουν χαθεί φέτος (έως και χθες) από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, χωρίς να συνυπολογίζεται η σημερινή νέα πτώση 7% στο κινεζικό χρηματιστήριο.

Read previous post:
Κραχ αγορών: Εισροή κεφαλαίων στα ευρωπαϊκά ομόλογα, εκτός ελληνικών

Το sell off που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει μεταδοθεί σε όλα τα χρηματιστήρια ωθεί τους επενδυτές να "παρκάρουν"...

Close