Θα έλεγε κανείς ότι η χώρα αύτη ηλευθερώθη επίτηδες, διά να αποδειχθή, ότι δεν ήτο ικανή προς αυτοδιοίκησιν. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, 1851-1911, Έλληνας συγγραφέας

Οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται σε ένα σπιράλ θανάτου

18 Φεβρουάριος, 2016

Πριν δύο χρόνια το εταιρικό χρέος των αναδυόμενων κρατών ως ποσοστό του ΑΕΠ τους, ξεπέρασε, για πρώτη φορά στην ιστορία, αυτό των αναπτυγμένων οικονομιών. Έκτοτε, συνέχισε την κατακόρυφη άνοδο του και στο 2016 ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ τους (διάγραμμα 1).

Διάγραμμα 1emerging_panagiotou_ioi

 

Καθώς οι αγορές είναι απρόθυμες να δανείσουν στις αναδυόμενες οικονομίες στο τοπικό τους νόμισμα, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του χρέους είναι σε δολάριο (διάγραμμα 2)

Διάγραμμα 2

emerging_panagiotou_ioi1_44

Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου το συγκεκριμένο χρέος να αποπληρωθεί ή να αναχρηματοδοτηθεί, οι αναδυόμενες οικονομίες χρειάζονται δολάρια. Ο κύριος τρόπος για να τα αποκτήσουν είναι μέσω των εξαγωγών τους, δηλαδή πουλώντας τα εμπορεύματα που παράγουν. Όμως οι τιμές των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, καταγράφουν μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι αναδυόμενες χώρες από τη μία πλευρά κερδίζουν όλο και λιγότερα δολάρια και από την άλλη χρειάζονται όλο και περισσότερα. Αυτό το έλλειμμα δολαρίων ενισχύεται από την αλλαγή νομισματικής πολιτικής της FED, η οποία σταμάτησε την υπερπαραγωγή δολαρίων και άρχισε επιπρόσθετα να αυξάνει τα επιτόκια του, κάνοντας, έτσι την προσφορά δολαρίων μικρότερη και το κόστος απόκτησης τους μεγαλύτερο.

Ως αποτέλεσμα, γίνεται ολοένα και ακριβότερο για τις αναδυόμενες αγορές να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και αυτό την ώρα που οι οικονομίες τους βρίσκονται σε ύφεση δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης τους από τις εξαγωγές εμπορευμάτων. Υπό τη σκιά αυτής της δυσοίωνης κατάστασης, οι διεθνείς επενδυτές που κατέχουν επενδύσεις στα τοπικά νομίσματα των αναδυόμενων αυτών κρατών, τα ξεπουλούν, καθώς αναμένουν περαιτέρω πτώση τους, συμπιέζοντας τα, έτσι, ακόμη και προκαλώντας μία αυτοεπαληθευόμενη προφητεία (διάγραμμα 3).

Διάγραμμα 3emerging_panagiotou_ioi1

Όσο τα νομίσματα υποχωρούν έναντι του δολαρίου, τόσο δυσκολότερη γίνεται η θέση των αναδυόμενων κρατών και τόσο περισσότερο οι επενδυτές πουλούν τα νομίσματα τους ενισχύοντας ένα σπιράλ θανάτου.

Η μόνη ασπίδα προστασίας για τα αναδυόμενα κράτη είναι τα υψηλά τους συναλλαγματικά αποθεματικά, τα οποία και φρόντισαν να χτίσουν μετά την ασιατική κρίση του 1997. Όμως το 1997 το εταιρικό χρέος των ασιατικών αναδυόμενων κρατών κυμαινόταν, μόλις, στο 63% του ΑΕΠ τους ενώ σήμερα αγγίζει το 130% (διάγραμμα 4) . Επιπλέον η κρίση του 1997 είχε να κάνει με την αδυναμία αποπληρωμής κρατικού χρέους και ως συνέπεια της δραματικής εμπειρίας τους τα ασιατικά κράτη έχτισαν συναλλαγματικά αποθεματικά για να προστατευτούν από την επανάληψη μίας κρίσης κρατικού χρέους. Όμως η τρέχουσα εκκολαπτόμενη κρίση αφορά στο εταιρικό χρέος και δεν υπάρχει διαθέσιμος μηχανισμός αποπληρωμής εταιρικού χρέους με κρατικά συναλλαγματικά αποθεματικά.

Διάγραμμα 4

em_debt

Έτσι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την έξοδο από το σπιράλ θανάτου περνά μέσα από μία ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς εμπορευμάτων. Με τη διεθνή οικονομία, ωστόσο, να επιβραδύνει και την Κίνα να σημειώνει τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στις τελευταίες δεκαετίες, αυτό το σενάριο φαίνεται ακόμη μακριά.

Read previous post:
Το Brexit δεν συμφέρει τη Μ. Βρετανία

Οικονομικά προβλήματα βλέπουν οι οικονομολόγοι σε περίπτωση αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που...

Close