Αν όλο το παιχνίδι είχε να κάνει με το τι έγινε στο παρελθόν, τότε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι θα ήταν βιβλιοθηκάριοι.  Warren Buffett, 1930- , Αμερικανός επενδυτής.

Ήταν «Κατίνα» και μαχόταν τον σεξισμό.Ημερίδα για τα γυναικεία κινήματα της Μεταπολίτευσης

17 Μάιος, 2018

Την έλεγαν «Κατίνα» και μαχόταν ενάντια στα έμφυλα στερεότυπα, που είχαν προσδώσει στο όνομά της…Στην έκδοση «Κατίνα», που κυκλοφόρησε στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 1987 – 1992 από την Αυτόνομη Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης, θίγοντας ζητήματα έμφυλων διαφορών, αναφέρθηκαν σήμερα μέλη της εκδοτικής της ομάδας, στο πλαίσιο της ημερίδας «Από τα γυναικεία κινήματα της Μεταπολίτευσης στις σύγχρονες δράσεις και πολιτικές για το φύλο».

Η ημερίδα εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», που παρουσιάζεται έως τα τέλη Ιουνίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Βγάλαμε το περιοδικό «Κατίνα» γιατί χτυπούσε τον κατεστημένο στερεότυπο ρόλο των γυναικών. Εξάλλου, κάτω από τον τίτλο αναγραφόταν «φεμινιστικό περιοδικό» δίνοντας το στίγμα του περιεχομένου του» ανέφερε στην ημερίδα η Βίλμα Μενίκη, καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλος της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών, η οποία μάλιστα, στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας, πρόβαλε και το ντοκιμαντέρ της για την Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης και το περιοδικό «Κατίνα».

Σύμφωνα με την κ.Μενίκη, η Αυτόνομη Ομάδα Γυναικών Θεσσαλονίκης υπήρξε πολύ ενεργό κομμάτι του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα για μία δεκαετία. Το περιοδικό «Κατίνα», η SOS γραμμή για κακοποιημένες και βιασμένες γυναίκες, το φεστιβάλ γυναικών, η ομάδα αυτογνωσίας, οι πορείες και διαδηλώσεις και πολλά αφιερώματα σε γυναίκες δημιουργούς, ήταν οι βασικότερες δράσεις της.

«Είχε μια δεκαετή πορεία που οδήγησε πολλές γυναίκες να επαναπροσδιορίσουν τις ανάγκες τους, να διεκδικήσουν το ανέφικτο, να βουτήξουν στα θολά και βαθειά νερά της αυτογνωσίας, να μάθουν να συνδιαλέγονται και να προάγουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Έναν τρόπο ζωής όπου θα αναπνέει η διαφορετικότητα, ο σεβασμός, η ισότητα και η ελευθερία. Μια διαδρομή με πολλά εμπόδια, συγκινήσεις και αναταραχές» ανέφερε σχετικά.

Στα επτά τεύχη του περιοδικού τέθηκαν ζητήματα για τις εκτρώσεις, τον σεξισμό στην επιστήμη, γράφτηκε -σύμφωνα με την συντακτική ομάδα-το πρώτο άρθρο, που έθιξε τότε θέματα έμφυλων διαφορών στην επιστήμη στην Ελλάδα, ενώ η Αυτόνομη Ομάδα Γυναικών έκανε παρεμβάσεις σε όλη την πόλη, από τις εργάτριες που δούλευαν στα εργοστάσια έως τα πανεπιστήμια και τα δικαστήρια.

«Στη δίκη του Κυριάκου Παπαχρόνη, ο οποίος καταδικάστηκε για βιασμούς, είχαμε οργανώσει διαμαρτυρίες για να καταδείξουμε ότι οι βιαστές δεν ήταν ειδική κατηγορία, αλλά άντρες καθημερινοί, που κατασκευάζονται μέσα από το σύστημα πατριαρχίας και έμφυλων διαφορών» ανέφερε από την πλευρά της η Θοδώρα Γούλιαρου, συμβολαιογράφος και εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Η Ομάδα λειτούργησε και γραμμής SOS για τις κακοποιημένες γυναίκες, δημοσιοποιώντας τη δραστηριότητά της με αυτοκόλλητα που κολλούσε στοχευμένα σε κάδους απορριμμάτων, «γιατί οι γυναίκες ήταν αυτές που κατέβαζαν τα σκουπίδια».

Παρέμβαση στην ημερίδα έκανε και η λογοτέχνης Φανή Αθανασιάδου, καταθέτοντας την προσωπική βιωματική της εμπειρία, με την έμπρακτη συμμετοχή στην Αυτόνομη Ομάδα Γυναικών.

«Οι γυναίκες με αναπηρία αντιμετωπίζουν διπλή διάκριση, λόγω φύλου αλλά και λόγω αναπηρίας» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για την εκδηλώσεις που διοργάνωνε τότε η Ομάδα, ήταν οι τοποθεσίες να είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρίες.

Νατάσα Καραθάνου

*Φωτογραφία από την ημερίδα

Read previous post:
Βρετανία: Σύντομα θα επιτρέπεται το παρκάρισμα εξ αποστάσεως

Οι οδηγοί στη Βρετανία θα μπορούν από τον ερχόμενο μήνα να απαλλαγούν από τον μπελά του παρκαρίσματος, καθώς βάσει νέου...

Close