Είναι πιο αποτελεσματικό να έλκεις τους ανθρώπους παρά να τους σπρώχνεις. Όπως ένα κομμάτι σπάγκο: Τράβηξε τον σπάγκο και θα σ’ ακολουθήσει όπου θες. Σπρώξ’ τον και δεν θα πάει πουθενά. - Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, 1890-1969, Αμερικανός στρατηγός & 34ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Η Θεσσαλονίκη και η Β.Ελλάδα έχουν σημαντική θέση και στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό στον τουρισμό

9 Νοέμβριος, 2018

*Άρθρο της Υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά για τον ελληνικό τουρισμό και την έκθεση Philoxenia

Με την εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική μας πετύχαμε το μεγαλύτερο τουριστικό άλμα όλων των εποχών και ενισχύσαμε την εξωστρέφεια και τη διεθνή απήχηση της Ελλάδας, που προωθούμε ως ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Tην τριετία 2015- 2017 αυξήσαμε 25% τον εισερχόμενο τουρισμό με συνεχή ιστορικά ρεκόρ στις αφίξεις, τα έσοδα και όλα τα τουριστικά μεγέθη και σπάσαμε το 2017 το φράγμα των 30 εκατ. διεθνών επισκεπτών με την κρουαζιέρα. Το 2018 είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με διψήφια αύξηση στα τουριστικά έσοδα και τις αφίξεις, που εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τον στόχο των 32 εκατομμυρίων επισκεπτών.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που φέραμε στον τουρισμό, ενίσχυσαν την απασχόληση, έφεραν νέες επενδύσεις και ωφέλησαν όχι μόνο τις τουριστικές επιχειρήσεις που ενίσχυσαν τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία τους, αλλά και όλους σχεδόν τους παραγωγικούς κλάδους. Hεπιτυχία αυτή της Ελλάδας, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων και άλλους διεθνείς φορείς, που σε δημόσιες τοποθετήσεις τους μας χαρακτηρίζουν πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και παράδειγμα σε άλλες χώρες.

Η τουριστική κίνηση που κινητοποιήσαμε για την Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ και εργαζόμαστε ήδη για να συνεχιστεί δυναμικά το 2019 και τα επόμενα χρόνια.

Θεσσαλονίκη και Β.Ελλάδα

Εφαρμόζοντας την τουριστική πολιτική μας, και σε στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τους αναπτυξιακούς φορείς, δημιουργήσαμε νέες προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα. Προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς στις διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μας με τους κορυφαίους ομίλους της ευρωπαϊκής και διεθνούς τουριστικής αγοράς. Προβάλλαμε τη Θεσσαλονίκη ως ιδανικό προορισμό για τουρισμό όλο το χρόνο, στη βάση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, με έμφαση σε νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα και εμπειρίες που αναδεικνύουμε. Δώσαμε επίσης έμφαση στην προώθησή της στα προγράμματα του εξωτερικού ως ιδανική επιλογή για ταξίδια πόλεως, για επαγγελματικό, συνεδριακό και εκθεσιακό τουρισμό, για τη φιλοξενία κορυφαίων και διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων. Επιδιώξαμε την καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων με αεροδρόμια των παραδοσιακών αγορών αλλά και νέων αγορών που ανοίξαμε, διότι η αεροπορική συνδεσιμότητα είναι κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη.

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα έχουν σημαντική θέση και στον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό στον τουρισμό για τα επόμενα χρόνια, με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος 365 ημέρες το χρόνο και την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων και αναπτυξιακών έργων. Στο πλαίσιο αυτό, εξασφαλίσαμε τη φιλοξενία της επιτυχημένης8ηςΔιεθνούς Συνάντησης του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, μέσα από την οποία δημιουργούνται νέες αναπτυξιακές, επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, και αναδείξαμε τον κομβικό της ρόλο ως κέντρο στην Ευρώπη για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού.

Philoxenia

Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στη σημαντική συμβολή της Philoxenia στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, που αποτελεί θεσμό για τη Θεσσαλονίκη, κορυφαία έκθεση με σημαντική εξωστρέφεια, και πρόσφορο πεδίο για την προώθηση νέων τουριστικών συνεργασιών. Θέλω από καρδιάς να ευχηθώ καλή επιτυχία στη φετινή Philoxenia, στέλνοντας το μήνυμα της αξίας που έχει ο τουρισμός για την σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία. Ο τουρισμός στηρίζει την οικονομία, τις τοπικές αγορές και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι κινητήρια δύναμη για την Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, και είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αναπτυξιακή πορεία και το μέλλον της πατρίδας μας.

*Το άρθρο της υπουργού Τουρισμού δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο»

Read previous post:
Πουέντ καφέ χρώματος κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πουέντ για μαύρους και ασιάτες χορευτές και χορεύτριες μπαλέτου στο χρώμα του δέρματός τους κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά από εταιρεία...

Close