Οι πιστωτές έχουν καλύτερη μνήμη από τους οφειλέτες - Βενιαμίν Φραγκλίνος

H «συμφωνία» Νουί-τραπεζιτών για τα κόκκινα δάνεια

Σε θετικό και ήρεμο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με την Ντανιέλ Νούι, χθες στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM)έδωσε τα εύσημα στους τραπεζίτες για το αποτέλεσμα των stress test και έδειξε ικανοποιημένη και από τα βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως με τον περιορισμό των διαγραφών, εργαλείο που κυριάρχησε στην μείωση του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων το 2017 και είχε προκαλέσει την αντίδραση του SSM.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους ανέφεραν για μία ακόμη φορά τις δρομολογημένες κινήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2018, με σκοπό την μείωση των NPLs, στις οποίες περιλαμβάνονται:

– Οι πλειστηριασμοί, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί σε μηνιαία βάση από τον Σεπτέμβριο και μετά

– Οι δρομολογημένες αλλά και οι νέες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με και χωρίς εξασφαλίσεις

– Η από κοινού αντιμετώπιση των εταιρικών κοινοπρακτικών δανείων, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που έχουν δοθεί από περισσότερες από δύο τράπεζες

– Τα νέα πακέτα ρυθμίσεων, τα οποία θα ενταθούν τους επόμενους μήνες πόσω μάλλον μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των stress test και

– Η αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μεταφερθούν στις ειδικές εταιρείες διαχείρισης

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι του SSM να μειώσουν έως το τέλος του 2018 στα 81,4 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και στα 52 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Τον Σεπτέμβριο του 2018 αναμένεται να καταθέσουν στο εποπτικό όργανο της ΕΚΤ νέα πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων με ορίζοντα έως το τέλος του 2020.

Το γεύμα με Στουρνάρα

Τα βασικά ζητήματα της εποπτείας όπως η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών, η πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανάγκη αύξησης της κερδοφορίας του τραπεζικού συστήματος αλλά και η πορεία εξόδου της ελληνικής οικονομίας ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα θέματα που συζήτησαν κατά τη διάρκεια γεύματος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και η «Σιδηρά Κυρία» του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ έχουν υπογραμμίζει την ανάγκη η Ελλάδα να μπει σε προληπτική γραμμή προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχεια του waver, αλλά και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Πηγή euro2day.gr

Read previous post:
Ερντογάν: Κανείς δεν είπε τίποτα στην Ελλάδα για τους S-300

Και η Ελλάδα αγόρασε πυραύλους S-300 από τη Ρωσία, όμως κανένας δεν της είπε τίποτα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ...

Close