Η χρήση βίας είναι πολύ κακή λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα. Γενικώς, χρησιμοποιείται μόνο από μικρά παιδιά και μεγάλα έθνη. David Friedman, 1945- , Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας

Η Μαθηματική Εταιρεία γιορτάζει τα 100 της χρόνια με το «Κίτρινο Σακίδιο» της Ουρανίας Χρυσαφίνου

13 Ιούνιος, 2018

Το «Κίτρινο Σακίδιο» πάει παντού … και στο Αμφιθέατρο Ιωάννη Δρακόπουλου, στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου χθες το απόγευμα έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Ουρανίας Χρυσαφίνου.

Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, η οποία γιορτάζει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή της και με την έκδοση του βιβλίου αυτού εισχωρεί στον τομέα της Μαθηματικής Λογοτεχνίας.

Το «Κίτρινο Σακίδιο πάει γυμνάσιο, λύκειο και παντού», μια λογοτεχνική μυθοπλασία, αφηγείται την ιστορία ενός κίτρινου σακιδίου που παρέμεινε στα ράφια ενός μικρού βιβλιοπωλείου, αζήτητο λόγω του χρώματός του, έως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Η λύπη και η μοναξιά του μετατρέπονται σε δημιουργία και ζωή, όταν το σακίδιο αποφασίζει να συνομιλήσει με τα άλλα αντικείμενα του βιβλιοπωλείου, τις ώρες που το κατάστημα είναι κλειστό. Μέσα από τον διάλογο, ξεδιπλώνεται ένα παιχνίδι γνώσεων για τη γλώσσα, τη γραφή και τους αριθμούς, με ερωταπαντήσεις όπου τα βιβλία έχουν ρόλο δασκάλου και τα αντικείμενα ρόλο μαθητή.

 

 

Μια μυθοπλασία που αφηγείται την ιστορία της γραφής με επίκεντρο τη Γραμμική Β’ –υπάρχει ειδικός πίνακας βάσει του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να πειραματιστεί και να γράψει σε εκείνη την πρώτη ελληνική γραφή– των αριθμών, του χαρτιού και των μέσων γραφής. Ενα βιβλίο για τη μετάδοση γνώσεων που επαγωγικά οδηγούν στην αυτογνωσία, εκτυλίσσεται στον ελλαδικό χώρο χωρίς να είναι ελληνοκεντρικό, έχει αναφορές στους μαθηματικούς και στους αστρονόμους της αρχαιότητας, είναι γεμάτο χιούμορ, απρόοπτα και συναίσθημα.

Η συγγραφέας Ουρανία Χρυσαφίνου, ομότιμη καθηγήτρια Μαθηματικών του ΕΚΠΑ, προσέφερε το βιβλίο της στην ΕΜΕ στο πλαίσιο των επετειακών της εκδηλώσεων. Η Μαθηματική Εταιρία, από την πλευρά της, εξετάζει το ενδεχόμενο το «Κίτρινο Σακίδιο» να πάει σε σχολικές βιβλιοθήκες. Πάντως, τα δύο πρώτα αντίτυπα εστάλησαν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Μαραθοκάμπου Σάμου, στη γενέτειρα της συγγραφέα.

Πολλές ευχές στην ΕΜΕ για τα 100 της χρόνια και καλοτάξιδο το βιβλίο της.

Read previous post:
Η επανάσταση του fintech: Gadgets στην υπηρεσία της νέας εποχής πληρωμών

Μια πραγματική επανάσταση παραγωγής νέων καινοτόμων ιδεών αλλάζει τον τρόπο πληρωμών που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος...

Close