Οι θεσμοί περνούν τρεις φάσεις: τη φάση του κοινωφελούς έργου, τη φάση των προνομίων και τη φάση της κατάχρησης. Σατωβριάνδος, 1768-1848, Γάλλος ποιητής & πολιτικός

Για την προώθηση των δικαιούχων στην απασχόληση μεριμνούν οι υπεύθυνοι υλοποίησης του ΤΕΒΑ Πέλλας

13 Ιούνιος, 2018

Την προσοχή των υπευθύνων υλοποίησης του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) στον νομό Πέλλας τράβηξαν, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι περίτεχνες κούκλες από οικολογικά υφάσματα και μαλλί που φτιάχνει 58χρονη δικαιούχος του προγράμματος. Σε συζήτηση που ακολούθησε, η ίδια ανέφερε ότι τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι οικολογικά, καθώς οι κούκλες προορίζονται για παιδιά, συνεπώς πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλείς. Η συζήτηση οδηγήθηκε στο πώς η γυναίκα αυτή θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη δεξιότητά της, ώστε να έχει κάποιο εισόδημα. Έτσι αργότερα η ίδια κατάφερε να προωθήσει το προϊόν της στην αγορά και να έχει πελάτες ακόμη και από το εξωτερικό.
    Στο ίδιο πνεύμα, εθελοντής στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ της Πέλλας θέλησε να γίνει και ένας τριαντάχρονος δικαιούχος του, ο οποίος βρέθηκε αρκετό καιρό στην ανεργία. Ο ίδιος εκπαιδεύτηκε στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, προκειμένου να συμμετέχει στη διαδικασία της διανομής, στην οποία τηρούνται με προσοχή όλοι οι κανόνες υγιεινής. Χάρη στην εκπαίδευσή του αυτή, έπιασε πρόσφατα δουλειά σε βιομηχανία τροφίμων και κατάφερε να ξεφύγει με τον τρόπο αυτό από την ανεργία.
    «Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος του ΤΕΒΑ ερχόμαστε σε επικοινωνία με τους ωφελούμενους, συζητούμε με τον κόσμο, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει, ώστε να προωθηθεί ξανά στην απασχόληση και την εργασία» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η  προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Πέλλας και υπεύθυνη υλοποίησης της Κοινωνικής Σύμπραξης Πέλλας για το ΤΕΒΑ, Ελένη Καραντώνη. «Το πρόγραμμα εκτελείται υπό την αιγίδα και την εποπτεία της αντιπεριφέρειας Πέλλας και της αναπληρώτριας αντιπεριφερειάρχη, Αθηνάς Αηδονά, και επιθυμία όλων μας είναι κάποια στιγμή να μην υπάρχει ο λόγος για να υλοποιείται» προσθέτει με νόημα.
    Η ίδια η κ. Καραντώνη παρουσίασε μάλιστα τις κούκλες της 58χρονης στις συσκέψεις που είχε με τον διοικητή και τον υποδιοικητή του προγράμματος στην Αθήνα, ενώ με την ιδιότητα της υγειονολόγου και διαπιστευμένης εκπαιδεύτριας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πραγματοποίησε την εκπαίδευση των εθελοντών στην υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
Σήμερα μιλά με ενθουσιασμό για τη συνεργασία της ομάδας που υλοποιεί τις διανομές μαζί με τους εθελοντές που βοηθούν ιδιαίτερα στην όλη διαδικασία. Ως παράδειγμα φέρνει τη συμμετοχή φίλων, συγγενών και γνωστών στην προετοιμασία των 10.500 πακέτων που προετοιμάζονται το Σαββατοκύριακο, ώστε να γίνει διανομή τη Δευτέρα.
    «Στην Πέλλα εξυπηρετούνται 7.800 άτομα και δυστυχώς το νούμερο αυξάνεται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα άρχισε να υλοποιείται στην Ελλάδα το 2015 και τότε στην Πέλλα οι δικαιούχοι ήταν 6.850. Η συνεργασία με τους δήμους και την Εκκλησία είναι εξαιρετική ενώ πολλοί είναι και οι ιδιώτες και οι εθελοντές που συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην υλοποίησή του. Εθελοντής μας διέθεσε την κεντρική αποθήκη όπου φυλάσσονται τα τρόφιμα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Εκκλησία όσα νωπά προϊόντα δεν παραλαμβάνονται από τους δικαιούχους κατά τη διάρκεια των διανομών, κατευθύνονται στα συσσίτια της Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας. «Αν κάποιος  ωφελούμενος δεν μπορεί να έρθει στην πρώτη διανομή, εμείς φυλάμε τα πράγματα στην κεντρική μας αποθήκη και περιμένουμε να δούμε αν θα ρθει στη δεύτερη διανομή για να του δώσουμε τα πακέτα και της πρώτης και της δεύτερης. Αυτό βέβαια αφορά τα προϊόντα ξηράς αποθήκευσης γιατί τα τα νωπά έχουν ημερομηνία λήξης τριών ημερών. Όσα δεν διατίθενται, τα δίνουμε στη Μητρόπολη, που έχει και αυτή τις εγκαταστάσεις της και κάνει συσσίτια. Εκεί αποθηκεύονται και στη συνέχεια μαγειρεύονται. Μαζί με τα συγκεκριμένα προϊόντα και τα υπόλοιπα που συγκεντρώνει η Μητρόπολη μαγειρεύονται και προσφέρονται 800 μερίδες καθημερινά στο νομό Πέλλας» αναφέρει.
    Αναλυτική ενημέρωση για την υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) για το νομό Πέλλας έκανε χθες η κ. Καραντώνη στα μέλη της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Π. Γιούλτση
 

Read previous post:
Δ. Βίτσας: Υψηλής ποιότητας ο χώρος φιλοξενίας προσφύγων στην Μυρσίνη

Τον χώρο φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή της Μυρσίνης της Ηλείας επισκέφθηκε σήμερα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, μετά την...

Close