Οι υψηλές θέσεις είναι όπως οι πυραμίδες. Δύο ειδών ζώα μπορούν να ανέβουν στην κορυφή, ερπετά και αετοί.~Αλβέρτος Αϊνστάιν | (Φυσικός ) | 1879-1955

Γ. Μαυρωτάς: Εκλογικό σύστημα που θα συνδυάζει κυβερνησιμότητα και αντιπροσωπευτικότητα με σταθμισμένη αναλογική

11 Ιούλιος, 2018

«Για μία ακόμη κακή νομοθετική πρακτική που βρίθει τροποποιήσεων, καταργήσεων και αντικαταστάσεων» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώγος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Κλεισθένης», που προβλέπει αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) και καθιερώνει την απλή αναλογική.

Ο εισηγητής του Ποταμιού, απέδωσε σκοπιμότητα στην επιμονή της κυβέρνησης για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενώ υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θυμάται τη συναίνεση όταν χάνει τη θέση ισχύος» και πρόσθεσε ότι «ειδικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου γνωρίζει τις αδυναμίες του, θέλει να την εφαρμόσει για να επηρεάζει τα πράγματα ως μειοψηφία».

Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη ενός εκλογικού συστήματος που «θα συνδυάζει και την κυβερνησιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα» και επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για «σταθμισμένη αναλογική» η οποία όπως είπε «είναι μια ισορροπημένη λύση».

Όπως είπε ο κ. Μαυρωτάς με την πρόταση αυτή δεν αποκλείονται οι συνεργασίες, ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες σχηματισμού μιας πιο εύρωστης πλειοψηφίας.

Σχολιάζοντας την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος έναν χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα παρέμενε ανοικτός ο χρόνος και ο τρόπος διεξαγωγής τους» ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δυνατότητα ανεξαρτητοποίησης και προσχώρησης ενός δημοτικού συμβούλου σε άλλη παράταξη.

Θετικά έκρινε ο κ. Μαυρωτάς την τροπολογία για την κατάτμηση των δύο περιφερειών στην Αττική και ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί όπως είπε, η δημιουργία επιτροπής που θα επεξεργαστεί το ζήτημα θυμίζει τακτική «κατενάτσιο».

Read previous post:
Εγκρίθηκαν οι πρώτες 13.502 αιτήσεις για ένταξη στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ»

Την υπαγωγή των πρώτων 13.502 αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ» που εγκρίθηκαν σήμερα από την αρμόδια Επενδυτική Επιτροπή,...

Close