Όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά, δεν γερνάει ποτέ. Franz Kafka, 1883-1924, Τσέχος συγγραφέας

Γ. Δραγασάκης: Στο Ζάππειο πάμε όταν έχουμε να δείξουμε αποτέλεσμα, όχι για να δώσουμε υποσχέσεις

25 Ιούνιος, 2018

Την ανάγκη δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων, «αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμο τραπεζικό σύστημα και να μην υποχρεωθούμε να εκτελέσουμε εντολές», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να δούμε τι κάναμε και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και εμπρός. Πρέπει να μειώσουμε δραστικά τα κόκκινα δάνεια αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμο τραπεζικό σύστημα. Και πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας, διαφορετικά υπάρχει το ενδεχόμενο να υποχρεωθούμε να υλοποιούμε εντολές, γιατί η ΕΕ προχωρά στην τραπεζική ένωση. Αυτό σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να είναι λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα σε όλες τις χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Αφορμή ήταν η συζήτηση επερώτησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, από 26 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι έκαναν λόγο για πλήρη αποτυχία της διαδικασίας, καθώς μόλις 52 επιχειρήσεις από τις 400.000 που έχουν κόκκινα δάνεια, κατάφεραν να μπουν στη ρύθμιση.

Παράλληλα, επιτέθηκαν στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι στήνει φιέστες στο Ζάππειο για να ξεγελάσει τους πολίτες σχετικά με τα εικονικά αποτελέσματα του Eurogroup.

«Εμείς πηγαίνουμε στο Ζάππειο όταν έχουμε κάτι να πούμε, όταν έχουμε να δείξουμε ένα αποτέλεσμα, έχουμε να προβάλουμε μια επιτυχία και όχι για να δώσουμε υποσχέσεις» απάντησε ο κ. Δραγασάκης.

«Όλος ο κόσμος συμφωνεί, όλη η Ευρώπη, ότι αυτό που επετεύχθη, επιτρέπει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να φύγουμε από τον κύκλο των μνημονίων. Έχουμε μπροστά μας 15 χρόνια χωρίς το βραχνά του χρέους – και αν τα εξισορροπήσεις σωστά προς όφελος της κοινωνίας δεν θα χρειαστεί ξανά να συζητάμε για όσα έγιναν στο παρελθόν», επεσήμανε ο υπουργός.

Απαντώντας επίσης, στη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα πλεονάσματα, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι «δεν μπορεί να μιλάνε σαν να είμαστε εκτός κανονιστικού πλαισίου και κανονισμών από τη στιγμή που ανήκουμε στην ΕΕ και στο Σύμφωνο Σταθερότητας».

«Όσες χώρες έχουν χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ, πρέπει να μειώνουν κάθε χρόνο τις δαπάνες τους πάνω από 20%. Τίποτα στο μέλλον δεν αποκλείεται, εφόσον ορθοποδήσουμε, όλα αυτά τα μακροπρόθεσμα να τα ξανασυζητήσουμε», πρόσθεσε.Η επερώτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Read previous post:
Στήριξη και πρωτοβουλίες από την Εθνική Τράπεζα για τον αγροτοδιατροφικό τομέα

Την αποφασιστικότητα της Εθνικής Τράπεζας να στηρίξει την αναμόρφωση και την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα της οικονομίας, τόνισε ο αναπληρωτής...

Close