Το αληθινό είναι πάντα υπερβολικά απλό. Πρέπει να φτάνεις σ΄αυτό πάντα μέσα από το πολύπλοκο. George Sand, 1804-1876, Γαλλίδα συγγραφέας

Φόροι και εισφορές εμποδίζουν τη μείωση της ανεργίας

21 Απρίλιος, 2017

Την ακαμψία του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα επιχειρεί να αναλύσει η Alpha Bank  στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, αποδίδοντας την αδυναμία περαιτέρω βελτίωσης της αγοράς εργασίας στη φορολογική και ασφαλιστική κόπωση των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, η ανακοπή της πτωτικής πορείας της ανεργίας αντανακλά, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις των αυξημένων φορολογικών συντελεστών στην κατανάλωση, αλλά και την αλλαγή στην κλίμακα του φόρου εισοδήματος και του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών.

Συγκεκριμένα:

  • Η -έστω και μερική- μετακύλιση του πρόσθετου βάρους από τον φόρο προστιθέμενης αξίας και των λοιπών φόρων στην κατανάλωση επί των τιμών των τελικών προϊόντων, επιβάρυνε τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο δείκτης τιμών ενέργειας μάλιστα επηρεάστηκε όχι μόνον από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και από τις αυξημένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά τη συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για περιορισμό της παραγωγής. Παράλληλα, η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ενίσχυσε τον εισαγόμενο πληθωρισμό ενώ η κακοκαιρία την Ευρώπη οδήγησε σε αυξήσεις στις τιμές των νωπών φρούτων και λαχανικών.
  • Οι σημαντικές αυξήσεις στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος αποτρέπουν τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή παραγωγικών διαδικασιών εντάσεως εργασίας κατά την ανάπτυξη των εργασιών τους, δυσχεραίνοντας έτσι τη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, ενισχύουν τα κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία και αύξηση των παραοικονομικών δραστηριοτήτων.
Περισσότερα στη κατηγορία Οικονομία
Γιατί να δίνει η ΕΕ οικονομική βοήθεια στην Τουρκία Ερντογάν;

Μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που δίνει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ερντογάν, πολλοί επικριτές βλέπουν τη δημοκρατία στην Τουρκία σε κίνδυνο. Ευρωπαίοι...

Close