Η οικονομική ευημερία από τον πόλεμο είναι σαν την ευημερία που φέρνει ένας σεισμός ή ένας λιμός - “Ludwig von Mises (1881-1973), Ιταλός οικονομολόγος)

Φόροι και εισφορές εμποδίζουν τη μείωση της ανεργίας

21 Απρίλιος, 2017

Την ακαμψία του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα επιχειρεί να αναλύσει η Alpha Bank  στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, αποδίδοντας την αδυναμία περαιτέρω βελτίωσης της αγοράς εργασίας στη φορολογική και ασφαλιστική κόπωση των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, η ανακοπή της πτωτικής πορείας της ανεργίας αντανακλά, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις των αυξημένων φορολογικών συντελεστών στην κατανάλωση, αλλά και την αλλαγή στην κλίμακα του φόρου εισοδήματος και του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών.

Συγκεκριμένα:

  • Η -έστω και μερική- μετακύλιση του πρόσθετου βάρους από τον φόρο προστιθέμενης αξίας και των λοιπών φόρων στην κατανάλωση επί των τιμών των τελικών προϊόντων, επιβάρυνε τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο δείκτης τιμών ενέργειας μάλιστα επηρεάστηκε όχι μόνον από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και από τις αυξημένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά τη συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για περιορισμό της παραγωγής. Παράλληλα, η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου ενίσχυσε τον εισαγόμενο πληθωρισμό ενώ η κακοκαιρία την Ευρώπη οδήγησε σε αυξήσεις στις τιμές των νωπών φρούτων και λαχανικών.
  • Οι σημαντικές αυξήσεις στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος αποτρέπουν τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή παραγωγικών διαδικασιών εντάσεως εργασίας κατά την ανάπτυξη των εργασιών τους, δυσχεραίνοντας έτσι τη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, ενισχύουν τα κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία και αύξηση των παραοικονομικών δραστηριοτήτων.
Read previous post:
Eurostat: 840.000 άτομα απέκτησαν την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, το 2015

Το 2015, περίπου 840.000 άτομα απέκτησαν την ιθαγένεια ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, 50.000 λιγότερα σε σχέση με το 2014 και...

Close