Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων. ~Αριστοτέλης | (Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος ) | 384-322 π.Χ.

Η Fed αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της – Βουλιάζει το δολάριο

15 Μάρτιος, 2017

Στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων για φέτος προχώρησε όπως αναμενόταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μετά τη διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Η Fed προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης διαμορφώνοντάς τα έτσι στο εύρος του 0,75%-1%.

Σημειώνεται πως η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αποτελεί την τρίτη μέσα σε δέκα χρόνια, με την Κεντρική Τράπεζα να εγκαταλείπει την πολιτική μηδενικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2015.

Στην ανακοίνωση της Fed γίνεται λόγος πως θα υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2017, ενώ η σημερινή απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία 9 ψήφοι υπέρ και 1 κατά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο πληθωρισμός κινείται κοντά στο 2% παρά το γεγονός ότι η πρόβλεψη για το δομικό πληθωρισμό έμεινε αμετάβλητη στο 1,9%.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Fed, η Wall Street διευρύνει τα κέρδη της ενώ το δολάριο υποχωρεί, διευρύνοντας μάλιστα τις απώλειές του.

«Βουτιά» για το δολάριο

Τη ρήση «αγόραζε στη φήμη και πούλα στην είδηση» φαίνεται να ακολουθούν οι επενδυτές στην αγορά συναλλάγματος, όπως σχολιάζουν ξένοι αναλυτές, οδηγώντας το αμερικανικό νόμισμα σε πτώση.

Κάποιοι δε, αποδίδουν την πτώση του USD στο γεγονός ότι μερίδα επενδυτών ανέμενε «σήμα» από τη Fed για 4 αυξήσεις επιτοκίων φέτος, κάτι που δεν προέκυψε τελικά από τις δηλώσεις Yellen.

Το δολάριο υποχωρεί 0,73% έναντι του ευρώ στα 1,0681, ενώ την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται με απώλειες 0,94% έναντι της στερλίνας, στο επίπεδο του 1,2263.

Έναντι του ελβετικού φράγκου το δολάριο υποχωρεί 0,69% στα 1,0032, ενώ απώλειες 0,78% καταγράφει έναντι του καναδικού δολαρίου (1,3375).

Η ισοτιμία δολαρίου-γεν διαμορφώνεται στα 113,81 δολάρια, με πτώση 0,82% για το αμερικανικό νόμισμα.

Έναντι του αυστραλιανού δολαρίου, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί άνω του 1% (-1,27%), όπως και έναντι του δολαρίου Νέας Ζηλανδίας (-1,21%).

Read previous post:
Παναγιώτου: Η ανάλυση Bloomberg για τις δαπάνες ρεκόρ για συντάξεις «ξεχνάει» την αλήθεια

Ο Πάνος Παναγιώτου σχολιάζει δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα κάνει τις μεγαλύτερες δαπάνες για συντάξεις στην...

Close