Πολιτική είναι η τέχνη να ψάχνεις για προβλήματα, να τα βρίσκεις παντού, να κάνεις λάθος διάγνωση και να εφαρμόζεις λάθος λύσεις. Groucho Marx, 1890-1977, Αμερικανός κωμικός

Έτσι θα βγούμε απ’ την κρίση;

24 Σεπτέμβριος, 2017

Ακούω και διαβάζω τις δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης περί εξόδου απ’ την κρίση και τα Μνημόνια και αναρωτιέμαι από πού πηγάζει αυτή η αισιοδοξία. Γιατί σε μία χώρα όπου τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα συνεχώς μειώνονται και οι εταιρικοί φόροι αυξάνονται, είναι μάλλον δύσκολο να δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και επιστροφής στην κανονικότητα.

Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα. Μετά από την καταστροφή των ετών 2010-2013, όπου ο δανεισμός στον ιδιωτικό τομέα κατέρρευσε και οι φόροι απογειώθηκαν συνθλίβοντας την ανάπτυξη, ακολούθησε το θετικό 2014, όπου η φορολογία σταθεροποιήθηκε και ο δανεισμός αυξήθηκε.

Η εικόνα αυτή αντιστράφηκε από το 2015, με το δανεισμό στον ιδιωτικό τομέα να βουλιάζει σε νέο χαμηλό από την έναρξη της κρίσης και τη φορολογία των εταιριών να εκτοξεύεται σε νέο ιστορικό υψηλό.

Το αρνητικό ρεκόρ στον δανεισμό του ιδιωτικού τομέα έχει δύο ερμηνείες. Από τη μία πλευρά οι τράπεζες αδυνατούν ολοένα και περισσότερο να επιτελέσουν τον παραδοσιακό τους ρόλο, δηλαδή να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και από την άλλη πλευρά οι ίδιες οι επιχειρήσεις γίνονται ολοένα  πιο επιφυλακτικές για το δανεισμό τους, δεδομένων των αβεβαιοτήτων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να βγάλει την Ελλάδα απ’ την κρίση, τότε θα πρέπει να αντιστρέψει την παραπάνω εικόνα, δηλαδή να οδηγήσει σε αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και σε μείωση των φόρων.

Ο συνδυασμός που ισχύει από την αρχή της διακυβέρνησης της είναι η συνταγή για παραμονή και διαιώνιση της κρίσης και όχι για έξοδο απ’ αυτήν.

Πάνος Παναγιώτου*

*Ο Πάνος είναι αναλυτής και δημιουργός ρομποτικών συστημάτων ανάλυσης των χρηματιστηριακών αγορών. Το πιο πρόσφατο σύστημα του, με την εμπορική ονομασία DomiStock, υποστηρίζεται από την Reuters Financials, διατίθεται από την Innovative Market Technologies στις ΗΠΑ και σε 90 χώρες και επιλέχθηκε ως ο Ρομποτικός Σύμβουλος Αναφοράς σε διεθνή ερευνητική εργασία για τη διαδραστικότητα Ρομπο-Συμβούλων και Ιδιωτών Επενδυτών, στο τμήμα Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) του πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές.

Αναλύσεις και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στο Bloomberg, στον Economist, στο BBC, στο NHK (Ιαπωνία), σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ και στις εγκυρότερες γερμανικές εφημερίδες. Είναι συχνός καλεσμένος σε πληθώρα οικονομικών τηλεοπτικών εκπομπών, έχει συνεργαστεί με την ιδιότητα του ως αναλυτής με την εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο” στο Mega Channel (2010-2011), με την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΙ (2012-2015), ενώ είναι τακτικός καλεσμένος της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη στον Ant1 (2016-2017) και στην κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο (ΕΡΤ1 –  ΕΡΤ3).

Έχει κάνει έρευνα στην ενσωμάτωση της ποσοτικής ανάλυσης και μαθηματικών, στατιστικών και υπολογιστικών μοντέλων στην χρηματιστηριακή ανάλυση και έχει εκπαιδεύσει ιδιώτες και επαγγελματίες επενδυτές από όλο τον κόσμο.

Σπούδασε χρηματοοικονομικά μαθηματικά στο πανεπιστήμιο Portsmouth στην Αγγλία και νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι κάτοχος μίας σειράς πιστοποιήσεων / διπλωμάτων με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και μεταξύ άλλων στη Χρηματοοικονομική Μηχανική και Διαχείριση Κινδύνων – Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Αποτίμηση Περιουσιακών Στοιχείων – Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Προηγμένες Στατιστικές – Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Μακροοικονομετρική Πρόβλεψη – ΔΝΤ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ανάλυση Εμπορικού Real Estate – Moody’s, Τραπεζικά Οικονομικά και Οικονομικά του Χρήματος – Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Στατιστική για την Επιστήμη των Δεδομένων και την Ανάλυση – Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Χρηματοπιστωτικές Αγορές – Πανεπιστήμιο Yale, Στατιστική Ανάλυση και Μαθηματική Βελτιστοποίηση – Πανεπιστήμιο MIT, Tεχνολογικό Iνστιτούτο Μασαχουσέτης.

 

 

Read previous post:
Ο Τουσκ συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο για το μέλλον της Ευρωζώνης

Ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής τον...

Close