Όταν κάποιος διατείνεται ότι δεν πρόκειται για τα χρήματα αλλά είναι θέμα αρχής, τότε πρόκειται για τα χρήματα. Abraham Lincoln, 1809-1865, Αμερικανός πρόεδρος

Επιφυλακτικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, διολισθαίνει το δολάριο, νέες πιέσεις δέχεται η στερλίνα

10 Ιανουάριος, 2017

Με επιφυλακτικές κινήσεις και προσεκτικές τοποθετήσεις ξεκίνησαν οι traders τη σημερινή ημέρα στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, με τους δείκτες να διαπραγματεύονται χαμηλότερα ως επί το πλείστον. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης δολαρίου καταγράφει απώλειες  απομακρυνόμενος από τα υψηλά του, η στερλίνα συνεχίζει να δέχεται πιέσεις , ενώ το πετρέλαιο αντιδρά στις χθεσινές απώλειες που υπέστη και κινείται υψηλότερα.

Αναλυτικότερα, κατά την πρώτη ώρα των συνεδριάσεων, ο Stoxx 50 καταγράφει απώλειες 0.33%, ενώ ο Stoxx 600 βρίσκεται στις 362.26 μονάδες χαμηλότερα κατά 0.28%. Στους επιμέρους δείκτες ο DAX κινείται στις 11.552,89 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0.12%, ενώ πτωτικά κατά 0.35% στις 4.870,56 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40, παρά την απρόσμενη ανακοίνωση της γαλλικής βιομηχανικής παραγωγής του Νοεμβρίου, η οποία παρουσίασε αύξηση 2.2% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης 0.1% τον Οκτώβριο εντυπωσιάζοντας τους επενδυτές. Στην Αγγλία από την άλλη πλευρά, ο ανοδικός χορός του FTSE 100 συνεχίζεται ακάθεκτος, καθώς ο δείκτης κατακτά τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες, επωφελούμενος από τις πιέσεις που δέχεται το αγγλικό νόμισμα, που ωφελεί τα μέγιστα τις μεγάλες εταιρίες εξαγωγών και εμπορευμάτων. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα του Bloomberg, ο FTSE 100 κατέγραψε την καλύτερη χρονιά σε σχέση με τον Stoxx 600 από το 1987:

Στην περιφέρεια, απώλειες καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να βρίσκεται στις 19.260,56 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0.52%, ενώ σύννεφα προβληματισμού μαζεύονται εκ νέου πάνω από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με τον δείκτη τραπεζών να καταγράφει απώλειες της τάξης του 1.83%. Ακόμα, πτωτικά κατά 0.63% κινείται ο IBEX 35 στην Ισπανία, ενώ απώλειες 0.80% καταγράφει ο PSI 20 στην Πορτογαλία.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου διολισθαίνει κατά 0.13% απομακρυνόμενος περαιτέρω από τα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ χθες ο Πρόεδρος της Boston FED Eric Rosengren υπογράμμισε την αναγκαιότητα αύξησης του ρυθμού ανόδου του κόστους δανεισμού εντός της χρονιάς. Παράλληλα, η στερλίνα δέχεται νέες πιέσεις , με τις απώλειες έναντι του δολαρίου αυτήν την ώρα να κυμαίνονται στο 0.37%, στον απόηχο των δηλώσεων της πρωθυπουργού ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα κρατήσει τη θέση της στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, επαναφέροντας τους φόβους για «hard Brexit», όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα του Bloomberg:

Στα υπόλοιπα νομίσματα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0.16% έναντι του δολαρίου, ενώ το αμερικανικό νόμισμα καταγράφει οριακά κέρδη 0.03% έναντι του γεν και απώλειες 0.16% έναντι του ελβετικού φράγκου.

Read previous post:
Ανοδικά το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,23% και διαμορφώνεται στα 1,0608 δολάρια. Το ευρώ...

Close