Η διαφορετικότητα είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που υπάρχει σε μια κοινωνία, αλλά μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο αν δεν υπάρχει. - William Sloane Coffin, 1924-2006, Αμερικανός πράκτορας της CIA και μετέπειτα ιεροκήρυκας & ακτιβιστής

Επέστρεψε στα ρεκόρ η Wall Street

22 Νοέμβριος, 2017
Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα –τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους- οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street.

Ενδεικτικά, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Lowe’s καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στο 1,05 δολ. και οι πωλήσεις ανήλθαν στα 16,77 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στο 1,02 δολ. και πωλήσεις 16,57 δισ. δολάρια.

Αντίστοιχα, καλά αποτελέσματα β’ τριμήνου γνωστοποίησε και η Medtronic. Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 1,07 δολ. και τα έσοδα στα 7,05 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 98 σεντς και έσοδα στα 6,98 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Campbell Soup καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή και οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 92 σεντς και 2,16 δις. δολάρια αντίστοιχα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 97 σεντς και πωλήσεις στα 2,17 δις. δολάρια.

Παραμένοντας στο εταιρικό μέτωπο, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή κατά της AT&T προκειμένου να αποτρέψει την εξαγορά της Time Warner έναντι 85,4 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το υπουργείο, η εξαγορά θα δώσει τη δυνατότητα στην AT&T να αποκτήσει τον έλεγχο σε έναν εξελισσόμενο τομέα των media. Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της AT&T, Randall Stephenson υποστήριξε ότι «η αγωγή πάει κόντρα σε κάθε λογική».

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο του δείκτη εθνικής δραστηριότητας του Chicago Fed στο 0,65 τον Οκτώβριο από 0,36 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 0,2. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2012.

Στο μεταξύ, χθες, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen δήλωσε ότι θα αποσυρθεί από την Κεντρική Τράπεζα μετά την αντικατάστασή της από τον Jerome Powell τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι η Yellen είχε την δυνατότητα να παραμείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να συμβάλει στη διαμορφώσει της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο η επιλογή της Yellen να αποχωρήσει, δίνει την δυνατότητα στον Τραμπ να «γεμίσει άλλη μια κενή θέση στη Τράπεζα», σχολιάζουν αναλυτές.

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο ΟΠΕΚ θα παρατείνει τις περικοπές στην παγκόσμια παραγωγή αργού και μετά τον Μάρτιο του 2018. ΟΠΕΚ και Ρωσία εμφανίζονται να βρίσκονται σε ενιαίο μέτωπο, ωστόσο προβληματίζει η αυξημένη προσφορά πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός (WTI) ενισχύθηκε 0,7% στα 56,83 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,69% ή 160 μονάδων στις 23.590, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,65% στις 2.599 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,06% στις 6.862 μονάδες.

Σημειώνεται ότι και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά με τον S&P να σπάει ενδοσυνεδριακά το φράγμα των 2.600 μονάδων.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple ( 1,8%) και Microsoft ( 1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Wal-Mart (-1%) και General Electric (-0,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1743 δολ. από 1,1732 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,5% στα 1.281,70 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,36%.

Read previous post:
Εσοδα 2,74 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις

Τα 2,74 δισ. ευρώ προβλέπεται πως θα φτάσουν τον επόμενο χρόνο τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σύμφωνα με τον προϋπολογισμό....

Close