Η κυκλοφορία της εμπιστοσύνης είναι προτιμότερη από την κυκλοφορία του χρήματος. James Madison, 1751-1863, Αμερικανός πρόεδρος [1809-1817]

Έπεσε το Παϊονίρ Κάμπιν Τρι – ένα από τα πιο διάσημα… δέντρα

11 Ιανουάριος, 2017

Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο θαύμαζαν κάθε χρόνο το μεγαλείο του και περνούσαν μέσα από τη σήραγγα που είχε σκαφτεί στον κορμό του. Η γιγάντια σεκόγια «Παϊονίρ Κάμπιν Τρι», ένα από τα αρχαιότερα αξιοθέατα της Καλιφόρνια, ξεριζώθηκε στη διάρκεια καταιγίδας.

Το τεράστιο δέντρο, του οποίου η ηλικία είχε εκτιμηθεί στα 1.000 με 2.000 χρόνια, είχε ύψος γύρω στα 30 μέτρα και κορμό διαμέτρου 10 μέτρων. Μια κουφάλα που είχε σχηματιστεί από κεραυνούς στη βάση του είχε διανοιχθεί περαιτέρω τη δεκαετία του 1880 για να περνούν επισκέπτες -αρχικά άλογα και κάρα, αργότερα αυτοκίνητα.

Να μία φωτογραφία από τον πρώτο καιρό μετά τη διάνοιξη της σήραγγας.

Με το δέντρο να αποδυναμώνεται, μόνο η διέλευση πεζών επιτρεπόταν τις τελευταίες δεκαετίες.

Η καταιγίδα της Κυριακής ήταν από τις ισχυρότερες των τελευταίων ετών στο Πολιτειακό Πάρκο Καλαβέρας, στους πρόποδες της οροσειράς της Σιέρα Νεβάδα.

«Ένας συνδυασμός αποσύνθεσης του κορμού και των ριζών και απορροής νερού από την καταιγίδα έριξαν τη γιγάντια σεκόγια από τη βάση της» ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πάρκων και Αναψυχής της Καλιφόρνια.

Το σαθρό δέντρο διαλύθηκε πέφτοντας και το μόνο που απομένει είναι ένας μεγάλος σωρός από μισοσαπισμένο ξύλο.

Το «Παϊονίρ Κάμπιν Τρι» ανήκε στο είδος Sequoiadendron giganteum, ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα του κόσμου με διάμετρο κορμού που φτάνει τα 30 μέτρα και ύψος μέχρι 95 μέτρα. Εξίσου ογκώδες είναι το συγγενικό είδος Sequoia sempervirens, επίσης ενδημικό της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ.

Περισσότερα στη κατηγορία Ενδιαφέροντα
«Βηματοδότης»: Γλέντησε με αγριογούρουνα και σκι ο καρδιοπαθής Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

O Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης που αποφυλακίστηκε ως καρδιοπαθής ενώ είχε καταδικαστεί σε ισόβια για υπεξαίρεση από τα...

Close